Товариство лісівників України

Новина


22
бер

Роман Абрамовський: Міндовкілля розпочинає велике заліснення України до 2030 року

У Всесвітній день лісів Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський оглянув плантації сіянців лісових порід та ознайомився з протипожежним моніторингом у Тетерівському лісгоспі.
«Всесвітній день лісів, це ще і День їх захисту. Дійсно, в умовах кліматичних змін та адаптації до них, ліси відіграють дуже важливу роль. Вони переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси та є середовищем існування безлічі рослин і тварин. Ми повинні берегти та збільшувати їх. Міндовкілля приділяє багато уваги підготовці нормативної бази для збереження лісів. Торік Уряд заборонив майже всі суцільні рубки у високогірних лісах Карпат, аби зберегти «легені» Європи», - зазначив Роман Абрамовський.
Фахівці Тетерівського лісгоспу показали Роману Абрамовському роботу нової системи протипожежного моніторингу «Азимут». Вона допомагає вчасно виявити та відреагувати на лісові пожежі. Це важливо, з огляду на загострення пожежної ситуації у лісах країни через зміну клімату. Лише торік в Україні 2,5 тисячі пожеж знищили 75 тисяч га лісу! Це як 105 тисяч футбольних полів разом. 
«Через зміну клімату, посухи, поривчасті вітри, пожежі виникають частіше, а наслідки від них стають трагічнішими. Торік масштабні пожежі наробили шкоди у Житомирській, Луганській та Харківській областях. На відновлення цих територій підуть роки.Аби якісно попереджати лісові пожежі, Міндовкілля розробило план запобігання лісовим пожежам у зоні відчуження та стратегію управління ландшафтними пожежами в Україні. Сподіваюся, що ці документи найближчим часом будуть ухвалені Урядом», - повідомив Роман Абрамовський.
Роман Абрамовський розповів про бачення Міндовкілля у сфері реформи лісової галузі: «Наразі Міндовкілля спільно з Держлісагентством напрацьовує план реформи галузі. Паралельно ми продовжуємо розвивати напрям продажу деревини на електронних аукціонах. Найближчим часом запрацює пілотний проєкт з продажу через такі аукціони обробленої деревини, яку виготовляють наші державні лісгоспи. Це створить конкурентні та прозорі умови на ринку».
За словами Міністра, збереження лісів, їхнього біорізноманіття, водно-болотних угідь – перше над чим варто працювати. І це - серед пріоритетів Міндовкілля.
«Для нас ліс, насамперед, екосистема, а вже потім ресурс. Втілюючи реформу лісового сектору, ми маємо показати позитивний результат, який відкине усі сумніви щодо якості та необхідності наших дій», - зауважив Роман Абрамовський.