Товариство лісівників України

Новина


24
лют

Рік війни

Памʼятаю, як почалося 24 лютого 2022 року. О 5 ранку мені зателефонували наші працівники з Київщини і сказали, що бачать колону техніки, яка рухається в напрямок столиці. Я підійшов до вікна і почув перші вибухи. Так для мене почалася повномасштабна війна.
Тоді ми приймали рішення щодо подальших дій буквально за лічені хвилини. Одразу ж, не замислюючись, ми поставили перед собою головний пріоритет: робити все для Перемоги до самої Перемоги. 
Лісівники стали одними з перших, хто бачив наступ ворога на українську землю. Для того, щоб зупинити окупантів, діяли всіма можливими способами. 
З першого дня війни була мобілізована вся галузь. Ми забезпечили переміщення тисяч людей зі сходу на захід, де вони отримували прихисток в лісгоспах та лісництвах. Із заходу на схід тоннами перевозилися гуманітарні вантажі. Логістика працювала як годинник.
Кожен сьомий лісівник захищає нашу країну зі зброєю в руках. Наші воїни-лісівники, якими ми нескінченно пишаємося і чекаємо їх вдома живими та здоровими! На превеликий жаль, маємо втрати: 54 лісівника загинули. Вічна памʼять героям!
Ворог забирає життя людей, вбиває дітей. Українці ніколи в житті їм цього не пробачать. Ненависть до окупантів, напевно, тепер буде в нас закладена на генетичному рівні. Ворог руйнує інфраструктуру, яка, до речі, більшості росіян навіть і не снилася. Ворог, в тому числі, знищує український ліс.
Влітку палала Херсонщина. Окупанти не дозволяли нашим працівникам гасити вогонь в лісі, аж поки полумʼя не наблизилося до їхніх блокпостів. Так вони знищували партизанський рух. Страшні лісові пожежі охоплювали всі прифронтові території. Постійні вибухи, обстріли буквально знущують все. Точних даних з окупованих територій поки що не маємо, але для розуміння: загальна площа великих пожеж, в порівнянні з 2021 роком, збільшилася майже в 2500 разів.
Зараз під окупацією залишається близько 700 тис. га лісів, включаючи Крим. В якому стані цей ліс, складно собі уявити. Але розумію головне: ми все відновимо. Навіть цією весною лісівники вже висаджували молодий ліс на деокупованих територіях Київщини, Житомирщини, Сумщини, Чернігівщини. Звичайно, там, де це безпечно. Ліси заміновані, а на повне розмінування піде багато років.
Війна не закінчилася. Нам потрібно ще більше працювати. Продовжуємо забезпечувати військових деревиною для будівництва фортифікаційних споруд, технікою, обладнанням, автомобілями, паливом, речами, медикаментами, продуктами. 
Українці – незламна нація. Ми обовʼязково переможемо.
Слава Україні!