Товариство лісівників України

Новина


04
кві

РЕЗУЛЬТАТИ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ

В Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, поряд із іншим завданнями, передбачено вдосконалення регіональної політики, здійснення транскордонного співробітництва та розвитку сільських територій.
   В статті 446 вищезгаданого документу задекларовано наступне – «Сторони сприяють взаєморозумінню та двосторонньому співробітництву у сфері регіональної політики щодо методів формування та реалізації регіональних політик, зокрема багаторівневого управління та партнерства, з особливим наголосом на розвитку відсталих територій та на територіальному співробітництву, при цьому створюючи канали зв’язку та активізуючи обмін інформацією між національними, регіональними та місцевими органами влади, соціально-економічними утвореннями та представниками громадянського сус­пільства». Тому, на сьогоднішньому етапі розвитку української держави, надзвичайно важливим є участь в Програмах транскордонної співпраці, які є одним із ключових інструментів підтримки Євросоюзом своїх країн-сусідів. Така підтримка надається в рамках двох масштабних ініціатив Євросоюзу: Європейського інструменту сусідства та Програми Територіального співробітництва країн Східного партнерства. Кошти, які виділяються в рамках вищенаведених ініціатив, мають сприяти подоланню спільних викликів, пов’язаних з інтенсивним рухом населення й товарів, гуманітарними та екологічними проблемами. Наразі для України доступні п’ять програм транскордонної співпраці, які реалізуються в 11 прикордонних областях. Для Карпатського регіону важливою є  «Програма прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», в рамках якої на протязі майже двох десятиліть здійснюється фінансування ряду важливих і актуальних проектів, що спрямовані на інтенсифікацію та поглиблення соціально-економічного співробітництва між регіонами вищезгаданих країн, які поділяють спільний кордон. Зона дії цієї програми подана на окремій схемі.
   Нещодавно в с. Нижнє Солотвино, розташованому неподалік Ужгорода, пройшла Міжнародна заключна конференція «Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки», організатором якої стало Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини, що виступає в якості Спільного керуючого органу цієї програми. Основними завданнями заходу стало підведення підсумків діяльності програми за вказані роки та намічання перспектив подальшої діяльності. В роботі конференції приймали участь повноважні представники державних, регіональних та місцевих органів влади усіх чотирьох країн, керівні і повноважні представники Програми – Спільного керуючого органу (СКО) і Спільного технічного секретаріату (СТС) та його представництв. Широко були представлені і отримувачі грантів, як уже завершених, так і ново розпочатих – організації – бенефіціари з державного та приватного секторів.
  Відкрив конференцію голова СТС Програми А. Сокач. Голова СКО, яким є заступник Державного секретаря Міністерства закордонних справ та торгівлі Угорщини П. Кіш-Парціу, відзначив важливість дії інструменту Європейського сусідства і партнерства і підкреслив, що фінансова підтримка ЄС є хорошим стимулом для розвитку прикордонних територій і забезпечення росту їх соціально-економічних показників. У вітальному слові Голови Закарпатської ОДА Г.Г. Москаля, відзначено важливість багаточисельних (понад 80), різнопланових проектів реалізованих в Закарпатській області в 2007-2013 роках,  на загальну суму майже 26 млн. євро.
   В ході конференції Голова СТС Програми А. Сокач та його програмний і комунікаційний менеджер С. Замарі подали широку інформацію про проекти виконані в 2007 – 2013 роках та відзначили, що Програма HU‑SK‑RO‑UA 2007‑2013 стала надійним інструментом для посилення транскордонного співробітництва між Україною та сусідніми країнами ЄС. При цьому висвітлені як позитивні моменти, так і недоліки виконання міжнародних проектів. Акцент зроблено на факті, що тільки 46,239 млн. євро освоєно із виділених 63,154 млн. євро. Під час роботи конференції також виступили представники організацій – бенефіціарів успішно реалізованих проектів Програми з усіх чотирьох країн-учасників, які  відзначали особливості і хід реалізації проектів та результати, яких вдалося досягнути. Необхідно відмітити, що під час усіх виступів високо оцінені можливості, які надавалися в ході реалізації Програми, для здійснення позитивних змін у сферах бізнесу і розвитку прикордонної інфраструктури, охорони навколишнього середовища і запобігання надзвичайним ситуаціям, туризму і рекреації. Для лісової галузі під час розглядуваного періоду дії Програми реалізовано проект «Безперервне навчання лісівників задля кращого ведення лісового господарства» (код HUSKROUA/1001/028), головними виконавцями якого виступали ГО «ФОРЗА» (Ужгород) і Національний лісовий центр (Зволен, Словаччина) в співпраці з Карпатським регіональним навчальним центром (Івано-Франківськ), УкрНДІгірліс та НЛТУ України. СТС організовано видання прекрасно ілюстрованої книги (обкладинка подана на фото), в якій подані відомості про основні виконані проекти за розглядуваний період дії Програми.
   Особлива увага також була приділена діяльності нового періоду Програми на 2014 – 2020 роки. Вже відбулися два конкурси проектів цього періоду. За участю українських організацій планується реалізація п’яти великих інфраструктурних проектів на суму понад 10 млн. євро. Також передбачено виконання 25 малих проектів на суму майже 9 млн. євро. На підприємствах лісової галузі запланований до реалізації в 2019-2021 роках інфраструктурний проект  «Шляхи до здорових лісів: життєві, адаптивні, різноманітні та сталі ліси у прикордонних регіонах України та Словаччини» (код HUSKROUA/1701/LIP/009) вартістю понад 3 млн. євро. В його рамках передбачено фінансування в розмірі близько 1,7 млн. євро для ДП «Ужгородське лісове господарство» і ДП «Вигодське лісове господарство». Необхідно відмітити  ініціативну і цілеспрямовану роботу колективу ГО «ФОРЗА», керівників та відповідальних працівників вищезгаданих підприємств та УкрНДІгірліс, в результаті діяльності яких отримана перемога в конкурсі на виділення коштів.