Товариство лісівників України

Новина


19
лис

Реформувати виважено. Круглий стіл з питань вдосконалення лісового господарства.

6-го листопада за ініціативи народних депутатів і організаційної підтримки Товариства лісівників України на базі кафедри ботаніки дендрології та лісової селекції НУБіП відбулася робоча нарада з обговорення законопроектів щодо ринку електронного обліку деревини. Йшлося і про майбутнє реформування лісового господарства. У нараді брали участь народні депутати, науковці, представники Державного агентства лісових ресурсів України, деревообробники. Як реформуватиметься лісове господарство, які зміни чекають на лісогосподарські підприємства, чи залишаться лісгоспи юридичними особами, безперечно, ці питання хвилюють усіх. А присутність депутатів, їх бачення реформування, звичайно, надало вагомості нараді. Дискусія була жвавою.
   На нараді створили робочу групу, для роботи над єдиним законопроектом про ринок деревини, який відповідав би вимогам сьогодення, задовольняв би побажання і лісівників, і деревообробників.
   Депутат ВР України Андрій Мотовиловець запропонував розробити єдиний законопроект про ринок деревини, який відповідав би вимогам часу. На запитання: кому має належати, відповідь: «Ліс має залишатися державним. Ми хочемо забезпечити національних виробників сировиною, виробляти готову продукцію.
   На мою думку, якщо лісогосподарська галузь заробляє 17 млрд грн, то є чіткий розподіл які податки мають залишатися у місцевому бюджеті, а які йти в центральний бюджет, а не чекати фінансування. Збиткові підприємства Сходу і Півдня, я вважаю, потрібно об’єднувати з прибутковими. Треба знімати мораторій на експорт лісу, залучати інвесторів, щоб вони вкладали кошти у розвиток підприємств».
   Директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, проф. Петро Лакида: «Від того, що пропонують сьогодні народні депутати – крупні об’єднання, страждатиме, перш за все, сектор сільський. Наші ж підприємства розташовані у сільській місцевості і села просто вимирають. Якщо ж ми зробимо великі об’єднання, то за рахунок чого будуть виживати ці підприємства, як вирішуватиметься соціальна складова? Мені здається, що ті напрацювання в плані розвитку лісового господарства і концепція розвитку лісової галузі, які були розроблені ще при минулому Уряді, мають бути враховані».
   Депутат Верховної Ради України Олександр Матусевич: «Сьогодні вже всім зрозуміло, що лісове господарство загнали у глухий кут. Це сталося тому, що впродовж останніх п’яти років та лісова нормативна база, яка була прийнята щодо лісового господарства, не запрацювала. Мені навіть здається, що останніми постановами Кабінету Міністрів, законами спеціально знищували лісове господарство України. Я бачу розвиток лісового господарства України, в першу чергу, у законодавчому забезпеченні, зміні постанов Кабінету Міністрів. Ми маємо спільно з лісівниками напрацювати таку нормативну базу, яка допомагала б лісівникам працювати.
   …Лісове господарство потрібно реформувати, але так, щоб воно втрималося на ногах…, виважено. Потрібно обговорити це із представниками місцевих громад, науковцями і разом напрацювати дорожню карту та нею рухатися.
    З приводу того, чого бояться лісівники: прийнятий закон «Про концесію», де у прикінцевих положеннях чітко написано, що ані ліси, ані спеціалізовані державні підприємства не є об’єктом концесії або державного приватного партнерства – це перше. Друге: побутує багато думок щодо реформування лісового господарства.   Але я категорично проти ліквідації лісгоспів як юридичних осіб, бо державні лісогосподарські підприємства це є стовпи економічного добробуту на місцях. До 90-х років у західних регіонах працювали лісогосподарські об’єднання, лісокомбінати з перерозподілом ресурсу і на місцях будували школи, будинки, дитячі садки, інші об’єкти соціальної сфери. Отже, категорично проти ліквідації лісгоспів, як юридичних осіб, і буду відстоювати цю точку зору у Верховній Раді України».
                                ПОЗИЦІЯ
   Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук: «Так сталося, що на сьогодні Держлісагентство кілька місяців не лише не має керівника, не має права підпису, а й не знає, що чекає лісову галузь. Тому в цій ситуації Товариство лісівників і я, як Голова, змушений брати участь у цих обговореннях для того, щоб не робити вакуум і щоб інтереси лісівників були представлені.
   У Мінекоенерго четвертого листопада відбулася нарада, де два представники міжнародних програм від ЄС (а це вчорашні працівники МінАПК, яких поки що не взяли в Мінекономіки) виступали експертами у питанні як реформувати лісове господарство. Суть питання зводилася до одного: ми проведемо реорганізацію шляхом створення холдингу. Нічого нового: у 2015 році ми це проходили. Вони розглядають реорганізацію лісового господарства через одну призму – призму централізації системи управління для того, щоб рішення приймалися в одному місці. На нараді з лісівників-професіоналів були Віктор Червоний, депутат Олександр Матусевич і я. Ми висловили свою точку зору. Сподіваюся, що нас почули.
   У зв’язку з тим, що ряд депутатів ініціювали подібні проекти законів, шостого листопада ми провели Круглий стіл з депутатами, які хотіли розібратися в питанні. І один із авторів проекту закону про реорганізацію, який передбачав створення холдингу – зараз депутат ВР Андрій Мотовиловець (колишній директор фірми Prozorro). Дуже важливо, щоб вони почули думку лісівників і деревообробників. Я думаю, що нам вдалося їх переконати, що лісогосподарські підприємства, які є основою податкової бази на місцях, основою створення робочих місць, зайнятості населення, при таких проблемах, які сьогодні є в Україні, чіпати не треба. Ми маємо говорити про такі законопроекти, які повинні налагодити систему у лісовому господарстві. Між тим, ніхто не піднімає питання, що потрібна програма «Ліси України», як садити ліс, де взяти гроші тощо, але розказують, як централізувати закупки і як продавати деревину, тобто процес лісовирощування цікавить мало людей.
   Кілька років ми не маємо закону про ринок деревини, а діючий мораторій призвів до того, що підприємства працюють неповний робочий день, неповний робочий тиждень, йде скорочення працівників, реалізація деревини падає, в середньому мінімум на 20%, лісгоспи заморозили рубки. Немає деревини – немає податків, немає зарплати, люди зайві. Склалася ситуація, коли лісівники і переробники повинні сісти за один стіл і дійти спільного знаменника.
   На цій зустрічі ми до нього не дійшли – у кожного своя правда. Але важливо, що ми свої думки донесли до депутатів, які були на нараді. Тому, робоча група звужена до шести чоловік, які працюватимуть з цими законопроектами.
   Я думаю, лісівники знають про підсумки конкурсу на заміщення посади Голови і заступника Держлісагентства. Утримаюся від коментарів. Мабуть, в один день будуть призначені Голова і заступник і тоді ця предметна розмова буде йти на рівні Держлісагентства. А на цьому етапі Товариство лісівників України зробило все, щоб не допустити ситуації розвалу галузі через створення невідомо яких систем управління, які не пройшли широку дискусію і могли бути прийняті кулуарно».