Товариство лісівників України

Новина


03
лют

Реалізований черговий етап реформи лісової галузі!

Як і передбачалося, галузь розділена на господарюючу і контролюючу складові. Що цілком відповідає принципам та практикам цивілізованого світу.
Господарююча складова – спеціалізоване ДП "Ліси України", філії якого  утворені на основі держлісгоспів. На даний час у ДП вже 145 філій, ще 5 приєднаються у найближчий час. 14 філій залишаються на тимчасово окупованих територіях. Очікуємо на їх найскоріше повернення під контроль України. 
Координує роботу філій регіональні офіси ДП «Лісів України». Кожен офіс опікується в середньому 20 філіями, згуртованими за територіальним принципом, за породним складним лісів та схожими умовами господарювання. Загалом утворено 9 регіональних офісів, а також кримській лісовий офіс. 
Філіям, створеним на базі лісгоспів, залишені усі необхідні функції для охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів, а також здійснення господарської діяльності. 
Водночас економічна політика, стратегія формуються вже на рівні центрального апарату ДП.
Одною з ключових проблем системи держлісгоспів була неспроможність залучати зовнішні інвестиції. Фінансування галузі базувалося за внутрішніх ресурсах, обігових коштах, що гальмувало будь-який розвиток. Економіка в сучасному світі так не працює. На відміну від лісгоспів, звітність підприємства «Ліси України» має відповідати міжнародним стандартами. Компанія повинна стати потужним гравцем, прийнятним та зрозумілим як для міжнародних донорів, інвесторів, так і для стейкхолдерів галузі.
Ефективність та прозорість роботи галузі має зрости і за рахунок централізації закупівель. Переведення процесу на рівень центрального апарату це можливість закупати значно дешевше, отримувати уніфіковану продукцію, якісне гарантійне обслуговування, тощо. 
Завдання по реалізації деревини залишається на рівні  філії. Проте координує і направляє процес створений у складі центрального апарату відділ маркетингу. Саме він забезпечує фахову аналітику та прогнозування і, відповідно, ефективну стратегію реалізації, якій мають дотримуватись регіональні підрозділи. 
Не просто боротьба з корупцією, а системне запобігання корупційним ризикам  – задача власної служби безпеки ДП. 
В «Лісах України» також з’явився HR-відділ, що відповідає за фаховий відбір персоналу (наразі всі керівники ДП на випробувальному терміні, всім виставлені KPI, тобто процес формування команди ДП триває, це довготривалий процес). За прикладом європейських компаній в ДП передбачена навіть GR –служба, адже ми проводимо величезну і дуже складну роботу з місцевими громадами, яка стосується передачі територій самосійних лісів, а також багатьох інших питань. Посилюється PR-напрямок, створення відповідного іміджу галузі сприяє міжнародним відносинам, інвестиціями, просуванню української продукції на зовнішні ринки.
Отже, починається робота по напрямах, якими лісгоспи взагалі не займалися, не маючи ані можливостей, ані досвіду, ані фахівців відповідного рівня. Завдяки реформі управління лісова галузь отримує якісно нові перспективи розвитку. 
Тепер щодо контролюючої складової лісової галузі. Замість обласних управлінь утворено 9 міжрегіональних управлінь Держлісагентства (а також управління в Криму), які контролюють діяльність не лише підрозділів ДП «Лісів України», але й усіх інших лісокористувачів. 

Важливо!

Управління більше не мають права втручатися у господарську діяльність філій. Лише забезпечувати державний контроль у галузі лісового та мисливського господарства. 
Реформа ще не завершена. Переформатування галузі триває. Наприклад, лісова охорона у статусі державної продовжить працювати лише на рівні міжрегіональних управлінь та Державного агентства лісових ресурсів України. Її повноваження поширяться на всіх лісокористувачів. Лісова охорона на рівні філій трансформується у відомчу. Відповідні зміни до нормативної бази вже напрацьовані.
Про необхідність реформи говорили майже два десятки років. Але справа не рухалася. Завжди знаходились аргументи, чому Україна має чіплятись за радянське минуле, а не працювати як наші європейські сусіди. Лише завдяки політичній волі Володимира Зеленського, Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України реформа успішно запущена. Зауважу, запущено вчасно, адже українські лісівники сьогодні зіткнулися з найбільш складними викликами за всю історію незалежної України. І лише нова якість управління дасть можливість вийти переможцями у цій боротьбі. Попереду досить складний шлях, але ми його обов’язково пройдемо!