Товариство лісівників України

Новина


08
гру

Проєкт наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати"

Повідомлення про оприлюднення проєкту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати»
 На офіційному вебпорталі Державної податкової служби України  (www.tax.gov.ua) в підрозділі «Діяльність / Регуляторна політика / Проекти регуляторних актів / 2022 рік» розміщено проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати».

Розробником проєкту регуляторного акту є Державна податкова служба України.

Проєкт наказу розроблено з метою підвищення ефективності адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можуть надсилатися упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на адресу: Державна податкова служба України, Департамент оподаткування юридичних осіб, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, електронну адресу – d.tuganova@tax.gov.ua, до Державної регуляторної служби України на поштову адресу: вул. Арсенальна, 9/11, м. Київ, 01011.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

                               до проєкту наказу Міністерства фінансів України
              «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати»

1. Мета
Проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» (далі – проєкт наказу) розроблено з метою підвищення ефективності адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Відповідно до статті 256 Податкового кодексу України рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, зокрема, сплачується лісокористувачами за здійснення заготівлі деревини. Водночас для таких лісокористувачів встановлено 128 ставок, які диференційовані залежно від:
виду лісової породи деревини (сосна, дуб, ялина, бук тощо);
діаметра лісової породи деревини (велика, середня, дрібна та дров’яна
(з корою));
місцезнаходження лісової ділянки (2 пояси: до першого поясу належать усі ліси, за винятком лісів Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей і лісів гірської зони Львівської області; до другого поясу належать ліси Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей і ліси гірської зони Львівської області).
Однак чинна форма Податкової декларації з рентної плати, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719 (далі – Податкова декларація), не відображає зазначену інформацію, що ускладнює адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.   

3. Основні положення проєкту акта
Проєктом наказу запропоновано внести зміни до Податкової декларації, якими передбачено доповнити:
розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (додаток 8 до Податкової декларації), позиціями, що відображатимуть інформацію про вид та діаметр лісової породи деревини, що вирубується, а також місцезнаходження лісової ділянки, на якій здійснюється вирубка такої породи;  
Податкову декларацію новим додатком 17 «Кодифікатор лісової породи деревини», яким передбачено присвоїти окремий код для кожного виду лісової породи деревини.    

4. Правові аспекти
Податковий кодекс України, наказ Міністерства фінансів України
від 17 серпня 2015 року № 719 «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03 вересня
2015 року за № 1051/27496.

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація наказу не потребуватиме фінансування з державного та місцевого бюджетів.

6. Позиція заінтересованих сторін
Проєкт наказу оприлюднено на вебпорталі ДПС для обговорення із зацікавленими суб’єктами господарювання та отримання пропозицій у режимі інтерактивного спілкування.
Проєкт наказу не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю, сфери наукової та науково-технічної діяльності.
Проєкт наказу потребує погодження з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерством енергетики України, Міністерством інфраструктури України, Міністерством цифрової трансформації України, Державною регуляторною службою України та Державною податковою службою України.
Проєкт наказу підлягає державній реєстрації Міністерством юстиції України.

7. Оцінка відповідності
У проєкті наказу відсутні положення, що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції; стосуються прав та свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод; впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією; створюють підстави для дискримінації.

8. Прогноз результатів
Реалізація наказу забезпечить ефективне адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.


            Міністр фінансів України    Сергій МАРЧЕНКО

                «___» ____________ 202__ р.