Товариство лісівників України

Новина


30
бер

Продовжуємо відновлювати ліси Харківщини, які постраждали від війни

У Філії «Жовтневе лісове господарство» садили новий ліс. 2800 сіянців сосни звичайної та сосни кримської висадили на території Рокитянського лісництва, неподалік Харкова. Разом із лісівниками нові лісові насадження створювали військові та представники обласної влади.
Відтворення лісових насаджень відбувається у межах президентської програми #Зелена_країна.  У перший рік війни лісівникам Харківщини вдалося висадили понад 2 мільйони сіянців деревних порід.
Загалом навесні в області планують висадити щонайменше 1,2 млн штук сіянців деревних порід. Нині в області уже посаджено понад 556 тисяч сіянців деревних порід, які висаджені на площі 101 га.
Відтворення лісів на Харківщині - пріоритетне завдання лісівників. Лісові масиви області зазнали значної шкоди внаслідок війни, значна територія лісових насаджень пошкоджена обстрілами, замінована та забруднена вибухонебезпечними предметами.  У Жовтневому лісовому господарстві, зокрема, замінованими лишають – 6791 га лісу.
«Навіть попри складні умови, пов'язані з тим, що значний відсоток Харківщини та 3 з 7 лісгоспів знаходилося в окупації, програма Президента "Зелена країна" виконується у максимально можливому обсязі. Звісно, пріоритет насадження нових дерев зміщений на території, які не були в окупації, адже значна частина лісів області залишається замінованою і потребує обстеження.  Декілька тисяч гектарів лісу були знищенними пожежами, близько 7 тисяч гектарів лісів залишаються в окупації. Це, зокрема, й природно-заповідний фонд. Багато років праці попереду, щоб повністю розмінувати, обстежити очистити від забруднення території та відновити ліси. Тому кожен повинен робити свою справу вже зараз, не чекаючи завершення війни. Лісівники роблять свою, висаджують дерева та нові ліси", – зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.
Загалом 164,5 тис. га лісових насаджень області потребують проведення робіт з розмінування.  Заходи із перевірок та встановлення всіх випадків лісових пожеж, незаконних порубів та інших порушень у лісових масивах неможливе до завершення активних бойових дій, повного обстеження та розмінування лісів.