Товариство лісівників України

Новина


21
лют

Президія Товариства лісівників України:необхідно розробити державну цільову програму розвитку лісового господарства України

20-го лютого відбулося засідання Президії Товариства лісівників України. Підбивали підсумки роботи за 2018-й рік і на обговорювали план роботи Товариства на 2019 рік.
   Голова Товариства лісівників України Ю. Марчук, зокрема,  розповів, що в планах є проведення другого етапу IV з'їзду лісівників, але ще не визначена дата; у квітні запланували провести великий круглий стіл спільно з Державною службою надзвичайних ситуацій і силовиками, щоб обговорити  зміни в законодавчі акти, розроблені, в тому числі, і експертами Товариства лісівників України, щоб  посилити відповідальність за підпали сільгоспугідь, які часто є причиною лісових пожеж.
  Знову йшлося про те, що вкрай необхідно розробити державну цільову програму розвитку лісового господарства України, підготувати проект Закону про Національну лісову політику.
   Заступник голови Держлісагентства України Володимир Бондар, який також був присутнім на засіданні Президії ТЛУ, сказав, що дуже важливо налагоджувати співпрацю з закордонними колегами і важливо знайти порозуміння з різними гілками влади, щоб лісівників знали, чули і розуміли важливість, роль  і значення лісової галузі в економіці держави і підтримували її.
  Перший заступник Голови ТЛУ Віктор Корнієнко ознайомив присутніх з планом роботи на 2019-й рік, у якому особлива увага приділяється сприянню науково-технічному розвитку лісового господарства, лісівничо -просвітницькій і профорієнтаційній діяльності.
   Йшлося про те, що музеї лісу, лісівничо - просвітницькі центри потрібно робити сучаснішими, оснащувати їх мультимедійною технікою, новітніми  технологіями, аби зацікавити молодь. Сьогодні, за підтримки Товариства лісівників,  в Україні діють 560 учнівських лісництв, у які залучено близько 10 тис. школярів. Днями експертами ТЛУ рецензовано підручник – посібник для вчителів учнівських лісництв,  і посібники для дітей, які навчатимуться основам знань про ліс.
    Товариство лісівників України традиційно підтримує цікаві ідеї, лісівничі акції, які сприяють поширенню знань про ліс. Цього року також планується підтримати вже традиційний професійний конкурс на краще лісництво і вальників лісу, учнівських лісництв,  весняні акції посадки лісу і догляду за ним.
  У цьому році Всеукраїнська рада ТЛУ  запропонувала провести творчий конкурс  на краще висвітлення лісової тематики у друкованих ЗМІ, мережі Інтернет і соціальних мережах, учасниками якого можуть бути як журналісти, так і представники прес-служб лісової галузі.
  Юрій  Марчук висловив ідею про розміщення на платформі YouTube фільмів з історії лісового господарства, про видатних лісівників, лісову науку, які вже відзняті і зберігаються в організаціях і установах лісової галузі.
  Член президії Товариства лісівників України, начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека запропонував ширше налагодити контакти з громадськими об’єднаннями лісівників європейських країн для обміну досвідом.
  Директор НДІ Укргірліс Олексій Голубчак висловив ідею створити карту «Ліси України» з туристичними маршрутами «Лісовими стежками України»,  або ж, як варіант, видати путівник «Унікальні лісові об’єкти України». Сьогодні лісівники багато облаштовують цікавих, унікальних  рекреаційних об’єктів, про які мало хто знає, тому потрібно більше розповідати про цю дуже важливу роботу.
  Голова ТЛУ Юрій Марчук:"Товариство повинно стати професійною асоціацією, яка об'єднує лісівників, всіх працівників лісового господарства яка, згідно закону, якщо Україна буде рухатися по європейському варіанту розвитку, буде мати набагато більший вплив на розробку нормативних актів, на членство в різних організаціях, матиме певний вплив на прийняття важливих рішень для розвитку лісової галузі".