Товариство лісівників України

Новина


16
чер

Президія Товариства лісівників України вітає Івана Федоровича Калуцького з ювілеєм.

Сьогодні Іван Калуцький, лісівник, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Лісівничої академії наук України, дійсний член Економічної Академії Наук України, член спеціалізованої вченої ради за спеціальністю лісівництво і лісознавство при Національному лісотехнічному університеті України, святкує свій 80-й День народження.
     Шановний Іване Федоровичу, щиро вітаю Вас з чудовим ювілеєм!
У різні часи на різних посадах Ви неодноразово доводили свій професіоналізм та відданість своїй справі.
За Вашими плечима – багаторічний досвід і визнання. Професіоналізм, талант, безмежна відданість справі, працьовитість і наполегливість у досягненні поставлених цілей дали Вам змогу досягти значних успіхів у професійній та науковій діяльності, здобути шану та повагу серед колег, а нині - серед студентства.
Від імені Президії Товариства лісівників України бажаю Вам міцного здоров’я,  успішного здійснення задумів, тепла і любові рідних та підтримки друзів
Щастя, натхнення та нездоланної життєвої енергії!

Щиро, і повагою, від імені Президії ТЛУ,
Голова Товариства лісівників України             Юрій Марчук

Довідка

Іван Федорович Калуцький – український лісівник, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Лісівничої академії наук України.

Народився 16 червня 1941 року в селі Гермаківка Борщівського району Тернопільської області. У 1968 році закінчив Львівський лісотехнічний інститут. Спеціальність — «Лісоінженерна справа», кваліфікація — «Інженер-технолог». Трудову діяльність розпочав у 1969 році в Делятинському лісокомбінаті об'єднання «Прикарпатліс» на посаді інженера, потім — старшого інженера, начальника виробництва, головного інженера. З 1976 року працював у Надвірнянському лісокомбінаті об'єднання «Прикарпатліс» головним інженером. Згодом виконував обов'язки директора у Вигодському лісокомбінаті цього ж об'єднання (1978–1988). У 1984 році завершив навчання в аспірантурі при Львівському відділені Інституту економіки НАН України. У цьому ж році захистив кандидатську дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук. Поєднуючи виробничу діяльність з науково-педагогічною, з 1985 по 1994 роки завідував філією кафедри механізації лісозаготівель, лісового господарства і транспорту лісу Львівського лісотехнічного інституту. В об'єднанні «Прикарпатліс» працював з 1988 року головним інженером, а через рік став його генеральним директором.

Вчене звання доцента присвоєно по кафедрі механізації лісозаготівель, лісового господарства і транспорту лісу Львівського лісотехнічного інституту в 1991 році. У 1993 році повторно закінчив Львівський лісотехнічний інститут з відзнакою, здобувши другу вищу освіту. Спеціальність — «Лісове та садово-паркове господарство», кваліфікація — «Інженер лісового господарства».

З 1995 по 2001 рік працював начальником Івано-Франківського обласного управління лісового господарства, в 2001–2003 роках — головним лісничим обласного управління лісового господарства.

У 1999 році в Українському державному лісотехнічному університеті захистив докторську дисертацію на тему «Вітровали на північно-східному макросхилі Українських Карпат». Науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю лісознавство і лісівництво отримав у 2000 році.

З 2000 року працював на посаді професора кафедри біології Прикарпатського університету імені Василя Стефаника в Івано-Франківську, з 2003 року — завідувач кафедри екології та рекреації. У 2004 році отримав звання професора кафедри екології і рекреації Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З 2007 по 2009 рік завідував кафедрою лісівництва в цьому ж університеті. З листопада 2011 року — професор кафедри туризмознавства і туристичних спеціалізацій. З 2012 року — завідувач кафедри туризму і рекреації.

Підготовку фахівців здійснює за напрямами «Лісове та садово-паркове господарство» (спеціальність «Лісове господарство»), і «Туризм» (спеціальність «Туризм»). Викладає різні навчальні дисципліни: «Заповідна справа», «Основи екології», «Рекреаційні ресурси» та «Рекреаційні комплекси». Науково-педагогічний стаж роботи становить 25 років.

Професор Калуцький І. Ф. є дійсним членом Економічної Академії Наук України. Член спеціалізованої вченої ради за спеціальністю лісівництво і лісознавство при Національному лісотехнічному університеті України.

Член редакційних колегій журналів «Лісовий і мисливський журнал», «Карпатський край», науково-методичного журналу «Гірська школа Українських Карпат», наукового вісника Збірник науково-технічних праць Національного лісотехнічного університету України.

За значні здобутки у науковій діяльності Калуцький І. Ф нагороджений багатьма державними галузевими відзнаками.