Товариство лісівників України

Новина


08
лис

Праця лісівників передається у спадок з покоління в покоління

Від мандрівки в ліс у наш час ніхто, звичайно, не відмовиться. Але різні люди уявляють собі ліс по-різному. Для одних це лісопарк поблизу міста, для інших – зелені урочища в степу, гаї на горбогір’ях, ще для когось – суцільні лісові масиви в долинах річок, у віддалених районах. Для поліщука ліс – соснові, дубово-соснові деревостани, що чергуються з полями, луками, болотами.
   Коріння створення нашого підприємства бере свій початок з 1936 року, тоді Житомирський держлісгосп був створений на базі Житомирського ліспромхозу. Перелистуючи пожовклі сторінки наказів, написаних спочатку від руки, а пізніше надруковані на машинці здається, ніби був учасником тих подій, працював з тими колективами, переживав за їх невдачі і радів за перемоги та досягнення, адже специфіка роботи майже не змінилася.
   Історія нашого підприємства сягає коріння ще з часів ХІХ століття, коли у 1860 році було проведено перше лісовпорядкування лісів Корабельної лісової дачі, яка входить до складу нинішнього Корабельного лісництва. Назва лісництва походить від того, що на даній місцевості зростали щоглові сосни та дуби, які за часів правління Петра І використовувались для кораблебудування. Лісовпорядження виконували таксаційні партії під керівництвом старшого таксатора штабс-капітана Холщевникова. Тут в околицях губернського центру – Житомира, з давніх-давен розвивається лісова дослідна справа. У Корабельній дачі працював лісничим Н.А. Розанов, його спадкоємцем був лісокультурист – дослідник С.Г.Вронський. Корабельну дачу відвідували і вивчали вчені-лісівники Г.Ф. Морозов, А.А. Хитрово, В.В. Огієвський, М.М. Орлов, Б.А. Щустов, А.Б. Жуков, П.С. Погребняк, Д.Д. Лавриненко.
   Трохи пізніше, у 1894 році, були впорядковані Тригірське і Пилипівське лісництва. Перші лісовпорядкування Богунського, Левківського і Станишівського лісництва відбулося у 1914 році. Лісові масиви Березівського і Новозаводського лісництв були вперше лісовпорядковані вже за радянських часів у 1938-му і 1947-му роках.
У 1936 році, коли на базі Житомирського ліспромгоспу було утворено Житомирський лісгосп, до його складу входило шість лісництв: Корабельне, Богунське, Левківське, Пилипівське, Станишівське і Тригірське. З 1960 року Житомирський лісгосп був реорганізований у комплексне підприємство Житомирський лісгоспзаг, на який покладено завдання не лише ведення лісового господарства, але й організації та проведення лісозаготівельного виробництва. В 1991 році перейменований в Житомирський держлісгосп, а у 2005 році в державне підприємство «Житомирське лісове господарство».
   Упродовж трудової біографії лісгоспу його роботою керували високоосвічені професіонали лісової справи енергій, які своєю самовідданою працею започатковували і розвивали кращі традиції підприємства. Всім їм велика вдячність!