Товариство лісівників України

Новина


28
тра

Потрібен діалог

Проект Комунікаційної стратегії Держлісагентства обговорювали у Черкасах
  16-17 травня у Черкасах відбулася семінар-нарада для працівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, лісогосподарських підприємств, відповідальних за зв’язки з громадськістю та засобами масової інформації.
   Під час семінар-наради обговорювали проект Комунікаційної стратегії Державного агентства лісових ресурсів України, обмінювалися досвідом роботи з громадськістю, окреслювали плани роботи прес-служб. 
Юрій Марчук, голова Товариства лісівників України розповів, чому потрібно сьогодні впроваджувати комунікаційну стратегію діалогу лісівників і суспільства, чому так важливо співпрацювати з територіальними громадами, на території яких є лісогосподарські підприємства, які сплачують податки у місцеві бюджети і створюють робочі місця. А ще Юрій Марчук нагадав,  що боротьба за право володіння лісами, спроби передати їх у концесію триває десяток років: «…починаючи з 2011-го року проти лісового господарства ведеться боротьба, бо ліс – це природний ресурс і не лише деревина, не лише СО2, не тільки  біосередовище, а ще й 10,6 млн. га земель. Ще у 2012-му році, коли формувався аграрний банк,  були спроби всі землі лісового фонду закласти в основний фонд цього банку. Нам вдалося тоді ці землі відвоювати.
   Можна згадати і про ідею створення єдиної державної лісової компанії: 4 липня 2017-го року вийшла Постанова Кабінету Міністрів України про передачу всіх лісів у концесію без обговорення. Це розпорядження уряду на сьогодні не відмінено. Воно призупинене і досі його можна прочитати  на сайті Мінекономіки. Ми тоді зуміли відстояти ліси, бо лісівники вийшли на перший протест.
   Минулого року у фермерський закон було внесено поправку: додатковий земельний податок на лісові землі, яким фактично передбачалося доведення до банкрутства лісогосподарських підприємств. Нам вдалося зменшити цей податок з 5%  до 0, 1%. На цих прикладах видно, яка боротьба ведеться за лісове господарство. Великі природні монополії, які сьогодні вже мають землю в довгостроковій оренді на 49 років, мають природні копалини, нафту, газ, руди, бурштин ( через його видобуток 4,5 тисяч га лісів, «як корова язиком злизала»), не втрачають інтересу привласнити і лісовий ресурс, а це 10,6 млн. га землі і 2 млрд. 300 млн. кубометрів деревини на корені.  Ліс - це єдиний ресурс, який залишився в державі неподілений. Тому ми маємо бути готовими до потужної атаки на лісове господарство, яка розпочалася ще років 10 тому, бо ліс і далі буде одним із суб’єктів політичних торгів у державі.  Ми повинні зацікавити громади, розповідати їм, що ліс – це їхні робочі місця, це їхні податки і це вони повинні захищати лісові господарства.
    Ще раз наголошую: процес концесії зупинено, але не відмінено, стратегія Кабміну прийнята, але не підписана. Ми заблокували її.  Указ Президента в наших інтересах прийнятий, але не виконаний. Єдиний плюс, це те, що ми прийняли проект закону «Про концесію» у першому читанні, що ліси України не підлягають приватизації  і передачі у концесію. Тепер цей закон залишається  для другого читання новій  Верховній Раді» .
  Любов Полякова, завідувач сектору міжнародних відносин, науки та зав’язків із громадськістю Держлісагенства України презентувала проект Комунікаційної стратегії Державного агентства лісових ресурсів України. Під час представлення стратегії, вона наголосила на тому, що «основна проблема– відсутність довіри у суспільства до лісівників. Цьому сприяє викривлене ставлення журналістів  і ті замовні публікації, які шкодять лісівникам. … Нам потрібно створити єдину платформу, де ми могли б комунікувати і знаходити єдине ставлення до проблеми, перевиховувати громадськість і її представників». 
   Як йдеться у проекті стратегії, за останні 10-15 років внаслідок відсутності комунікації лісівників із суспільством, злагодженої діяльності прес-служб, збалансованих та прогресивних ключових послань, слабкої міжгалузевої взаємодії, втрачений взаємозв'язок з суспільством та його довіра на всіх рівнях до діяльності лісівників.
  Віктор Набруско - доцент кафедри телебачення і радіомовлення Інституту журналістики Київського національного університету імені Т. Шевченка розповів про виклики і загрози, які  сьогодні є  в інформаційному просторі країни, про зміну майданчиків розповсюдження інформації у зв’язку  з розвитком новітніх технологій,  необхідність слідкувати за цими змінами і йти з в ногу з часом.
    Учасники наради активно обговорювали насущні проблеми, ділилися досвідом, обмінювалися думками. Так, дуже цікавим є досвід волинських лісівників, і, зокрема, лісівничої прес-служби Волинського ОУЛМГ, про який розповіла її керівник Світлана Думська. Пані Світлана наголосила, що просвітницька робота і налагодження діалогу між лісівниками і територіальними громадами є дуже важливою складовою відновлення довіри  суспільства до роботи лісівників. На думку учасників семінару, досвід  волинських колег дуже цікавий, важливий і його потрібно використовувати у своїй роботі.
    Під час обговорення проекту Комунікаційної стратегії наголошували на необхідності налагодження діалогу між лісівниками, екологами, деревообробниками та суспільством в цілому для подолання непорозумінь, побудови конструктивної та взаємовигідної співпраці.