Товариство лісівників України

Новина


на фото: Закладання досліду з вирощування різних сортів та видів кизильників (фото В.П. Самодай)

03
гру

Посів насіння різних видів, гібридів та сортів кизильників на розсаднику ДП «Тростянецьке лісове господарство»

На початку листопада 2020 року в посівному відділенні розсаднику Нескучанського л-ва ДП «Тростянецький лісгосп» співробітниками лісгоспу на чолі з майстром тепличного комплексу О. С. Буряковою та канд. с.-г. н., старшим науковим співробітником Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА В. П. Самодаєм було закладено дослід із вирощування різних видів, форм та сортів роду Cotoneaster (кизильники).
Більшість зразків насіння було передано на підприємства Сумської, Донецької та Харківської областей. Це дозволить створити декілька колекцій у регіоні та проводити дослідження з вивчення адаптивних властивостей і ростових показників видів та сортів кизильника при вирощуванні в різних умовах.
Усього до ДП «Тростянецький лісгосп» було передано 35 зразків наступних видів та сортів кизильників (Cotoneaster): к. гостролистий (С.acutifolius), Ліндлея (C.lindleyi Steud), к. облямований (C.marginatus Lindl), к. скельний (С.saxatilis Pojark.), к. верболистий (C.salicifolius Franch); сорти C.salicifolius: «Повзучий» (Repens), «Осіннє полум’я» (Herbstfeuer), к. розчепирений (C.veitchii (Rehder & E.H.Wilson) G.Klotz), к. монетовидний (С.nummularioides) та багато інших.
Посів виконано у підвищених грядах у спеціально підготовлену ґрунтову легку за складом суміш за технологією згідно рекомендацій Г. Т. Гревцової. Відокремлення варіантів було виконано методом садіння дворічних укорінених саджанців туї західної форма «Smaragd». Для загортання насіння використано митий річковий пісок середньої фракції з метою запобігання враження грибковими хворобами. Посівне відділення облаштоване автоматизованою системою поливу, що дає можливість підтримувати ґрунт у постійному зволоженні.
Науковий дослід закладено за підтримки директора ДП «Тростянецький лісгосп» В. І. Зубко та д-ра б. н., професора ХНАУ Г. Т. Гревцової, яка люб’язно надала насіннєвий матеріал.
В. П. Самодай,
канд. с.-г. наук, с. н. с.
Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА
Титульне фото: Кизильник © Hornet Arts