Товариство лісівників України

Новина


17
гру

"Подарунок" під ялинку від уряду. Було 50, стало 90% оподаткування чистого прибутку державних підприємств. Спеціально роблять банкрутами ДП,чи через економічне невігластво?

Розміщаємо для ознайомлення рішення Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 року, яке стало несподіванкою для державних підприємств, бо його виконати неможливо, інакше кажучи, його виконання просто знищить державні лісогосподарські підприємства.

    Цитата з рішення уряду: «....1) в абзаці першому слова і цифри “які за результатами 2018 року отримали чистий прибуток менше 50 млн. гривень, у розмірі 50 відсотків” замінити словами і цифрами “у розмірі 90 відсотків”...

     Ось як коментує це рішення Голова Товариства лісівників України  ЮРІЙ МАРЧУК: «Жодне лісогосподарське підприємство не очікувало такого новорічного  «подарунку" від нашого уряду.
   Судячи з усього, фінансова ситуація в державі на такому рівні, що без  ПОВНОГО оподаткування всіх державних підприємств держава звести фінансовий баланс не може. Тому те, за що ми воювали (щоб не було 90% оподаткування чистого прибутку (доходу)  державних підприємств),  пішло шкереберть. 
    Знову  90% дивідендів, знову оподаткування державних підприємств, але на цей раз не з дня прийняття постанови, а ще й  з перерахунком. Дуже хотілося б, щоб цей перерахунок був лише за четвертий квартал, бо ЗА ТРИ ПОПЕРЕДНІ КВАРТАЛИ наші підприємства все сплатили відповідно до податкового законодавства. 
    Якщо буде перерахунок з першого кварталу, це буде порушення діючих на той час нормативних актів,  бо податкові зобов’язання по цим нормативним актам. як відомо,  були виконані,  а закон зворотньої дії не має.
    Тому звертаємося до головних бухгалтерів, до  керівників лісогосподарських підприємств: проведіть додаткові консультації з податковими службами, бо сьогодні  стан і доля  лісогосподарських підприємств під великим питанням. Якщо перерахунок буде здійснено з 1 січня 2019 року, то можна говорити про повне банкрутство всіх лісогосподарських підприємств.
   Читайте уважно, працюйте з податковою, думайте, бо це один з найболючіших ударів по наших лісгоспах у передноворічні свята.
 P/S Зверніть увагу на те, хто пропонує різного типу реформування системи управління: іншим системам господарюючих суб’єктів  запропоновано зробити  перерахунок аж !!!!! з 1-го січня 2018-го року. Чи не пора би Громадській Раді зібрати засідання ради, аби обговорити ці болючі питання? Від імені Товариства лісівників України ми готуємо звернення до уряду країни з цієї проблеми, будемо звертатися до депутатів, представників правлячої партії по цьому ж питанню».

ТЕКСТ ПОСТАНОВИ Кабінету Міністрів :


                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                   постановою Кабінету Міністрів України
                                                                                  від 4 грудня 2019 р. № 1015

                                                                       ЗМІНИ,
                                   що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України
1. У Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України
від 23 лютого 2011 р. № 138 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 14, ст. 576; 2019 р., № 36, ст. 1283):
1) в абзаці першому пункту 1 слова і цифри “для підприємств, обсяг чистого прибутку яких фактично у відповідному звітному періоді становить більше 50000 тис. гривень, і 50 відсотків — інших підприємств” виключити;
2) пункт 2 доповнити абзацом такого змісту:
“Центральним органам виконавчої влади забезпечити надходження до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що належать до сфери управління зазначених органів, наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період 2019 року у строк до 13 грудня 2019 р. у розмірі, визначеному абзацом першим пункту 1 цього Порядку.”.
2. У пункті 2 постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 601 “Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями” (Офіційний вісник України, 2017 р., № 69, ст. 2069; 2019 р., № 4, ст. 124) цифри “2019” замінити цифрами “2018”.
3. У пункті 1 постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня
2019 р. № 364 “Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 37, ст. 1309):
1) в абзаці першому слова і цифри “які за результатами 2018 року отримали чистий прибуток менше 50 млн. гривень, у розмірі 50 відсотків” замінити словами і цифрами “у розмірі 90 відсотків”;
2) абзац другий виключити;
3) в абзаці третьому слова “, приватного акціонерного товариства “Укргідроенерго”, акціонерних товариств “Українська залізниця” та “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” виключити;
4) доповнити пункт абзацом такого змісту:
“Суб’єктам управління корпоративними правами держави разом із суб’єктами господарювання забезпечити сплату до державного бюджету дивідендів на державну частку за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році у розмірі, визначеному абзацом першим цього пункту.”.