Товариство лісівників України

Новина


01
гру

Під єдиним небом України

Чернігівське і Сумське Полісся схожі поміж собою як лісовими масивами, так і тим, що мають протяжні кордони з Росією – країною-агресором, котра натворила багато лиха і в чернігівських, і в сумських лісах. Тож під єдиним небом України у Сумах вже незабаром буде створений регіональний лісовий офіс ДП «Ліси України».
До об’єднаного офісу увійдуть і новостворені філії – нинішні лісогосподарські підприємства Чернігівського і Сумського ОУЛМГ.

Днями начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко побував з робочою поїздкою у колег і добрих сусідів Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Варто зазначити, що очолює Сумське ОУЛМГ Віктор Петрович Чигринець. Він – кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, кавалер орденів «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів. Депутат Сумської обласної ради

Віктор Петрович Чигринець – наш земляк. Народився в селі Підлісне Козелецького району. У 1979 році закінчив Українську сільськогосподарську академію (нині Національний університет біоресурсів і природокористування) за спеціальністю «Лісове господарство». І розпочав трудову діяльність теж на Чернігівщині – помічником лісничого Пакульського лісництва Чернігівського лісгоспу.

Згодом сумлінного випускника вишу призначили старшим інженером лісового господарства, пізніше – головним лісничим Остерського лісгоспу Чернігівського обласного управління лісового господарства і лісозаготівель. З 1986 по 2001 рік Віктор Петрович був директором Прилуцького лісгоспу державного лісогосподарського об’єднання «Чернігівліс».

З травня 2001 року він, талановитий фахівець і організатор, очолює Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства.

За цей час на всіх напрямках лісогосподарського виробництва відбулися і тривають масштабні позитивні зміни: у кожному лісогосподарському підприємстві створені базові лісові розсадники, побудовані теплиці з крапельним і туманним поливом, налагоджено відеонагляд за лісовими масивами, прокладено сотні кілометрів лісових доріг з твердим покриттям, запущені три первинні лінії переробки деревини, організовано сушку пиломатеріалів, опалення виробничих і адміністративних приміщень за рахунок використання в котельнях відходів лісопиляння, облаштовано 200 гектарів вольєрів для розведення мисливських тварин.

Проведена велика робота зі створення належних виробничих і санітарно-гігієнічних умов праці, забезпечено високу економічну ефективність виробництва, що дозволяє результативно розв’язувати соціальні питання трудових колективів.

Віктор Петрович упевнений, що інвестиції у власне виробництво – запорука кожного успішного підприємства.

Перебуваючи на Сумщині, начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко разом з колегами відвідав Конотопське лісове господарство, яке очолює директор Олег Салов. Побували у цехах переробки деревини, у транспортному цеху. У конторі лісгоспу відвідали ще й музей лісу. Про історію лісогосподарського підприємства розповів головний лісничий Микола Бондар.

Особливо зацікавив гостя з Чернігівщини розсадник декоративно-садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Тут в оновленому тепличному комплексі впроваджують новітні технології вирощування сіянців. Вирощують сіянці дуба, сосни звичайної з закритою кореневою системою у великій кількості.

Ось що розповіла інженер лісових культур Любов Литвиненко:

– В асортименті у нас туї, ялівці, різних декоративних форм. Ялина канадська «Коніка», самшит вічнозелений, верба, спірея, гортензія, катальпа, каштан та багато інших порід. Навіть троянди із закритою кореневою системою вирощуємо. Мрію висадити їх скрізь у Конотопі і цим подякувати всім колегам-лісівникам, котрі на фронті захищають нас від ворога.

Начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Петрович Чигринець додав:

– Цієї весни в рамках програми Президента України «Зелена країна» конотопські лісівники заклали на березі пожежної водойми фруктовий сад площею 0,33 гектара. Поряд з деревцями – ошатне місце для відпочинку на природі. Воно теж чекає повернення з перемогою наших працівників, котрі нині зі зброєю в руках захищають незалежність і територіальну цілісність держави.

Гостинні господарі ознайомили начальника Чернігівського ОУЛМГ Сергія Аніщенка і зі справами у мисливському господарстві.

Виявляється, що конотопська популяція зубрів, яка мешкає на території Державного підприємства «Конотопське лісове господарство», – це друга за розміром популяція зубра в Україні. З часу заснування Конотопської популяції зубра поголів’я збільшилось із 30 до 80 голів. Таких показників вдалося досягти завдяки запровадженню підгодівлі зубрів високоякісними кормами не тільки у зимовий період, а й протягом усього року. Щорічно з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на це виділяються кошти.

– Після об’єднання можемо поділитися цими красивими і могутніми тваринами. Вони добре прижилися у лісах Сумщини, тож упевнений, що і в лісах Чернігівщини їм буде добре, – пообіцяв Віктор Петрович. – Думаю так: якщо є звір у лісі, то в лісі є і господар.

Нещодавно побував у Сумських лісівників і голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець. Він відвідав Тростянецьке та Охтирське лісові господарства. Ці підприємства теж пережили непрості випробування війною, адже ліси Сумщини мають 550 кілометрів спільного кордону з агресивною росією і дуже потерпають від окупантів.

Юрій Віталійович щиро подякував сумським лісівникам за те, що вони вистояли, мужньо тримаються і, незважаючи на всі труднощі, успішно господарюють.

На завершення робочої поїздки Сергій Аніщенко поділився враженнями від побаченого:

– Приємно, що тут я зустрівся з колегами, з якими разом навчався у Київському Національному університеті біоресурсів і природокористування. До багатьох із них приїздив переймати досвід, коли був директором Городнянського лісового господарства. Є тут, у наших добрих сусідів, чому повчитися і є з ким поспілкуватися. Бо у них чудові результати. Тож і після об’єднання приємно буде працювати разом. Адже Сумське і Чернігівське Полісся – під одним небом України. Цей короткий листопадовий день стане для мене незабутнім.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ