Товариство лісівників України

Новина


18
вер

Петро Лакида:"Перший Лісовий кодекс незалежної України був прийнятий у 1994-му році, у 2005-му – Державна програма «Ліси України -2015», а з 2015-го лісове господарство існує без програми розвитку"

11 вересня у Національному університеті біоресурсів та природокористування України відбувся круглий стіл «Лісова політика України: першочергові завдання», де обговорювалися нагальні законодавчі проблеми лісового та мисливського господарства.
   Директор Навчально-наукового  інституту лісового і садово-паркового господарства  НУБіП України професор Петро Лакида наголосив на необхідності термінового прийняття національної програми розвитку лісового господарства України. "Перший Лісовий кодекс незалежної України був прийнятий у 1994-му році, у 2005-му – Державна програма «Ліси України -2015», а з 2015-го  лісове господарство існує без програми розвитку", - зазначив у своєму виступі Петро Лакида.
 - Нагальність лісової політики України піднімалася майже 30 років. На чому базується проект Концепції лісової політики, розроблений науковцями? На концепції  сталого розвитку, на засадах зеленої економіки. Вона враховує європейські екологічні пріоритети, стратегічні пріоритети щодо захисту клімату в рамках глобальної екологічної угоди. Проект складається із 7 основних розділів  але основне – держава повинна керувати лісами не залежно від форм власності. Згідно з концепцією стале ведення лісового господарства повинно бути наближене до природи лісівництва і держава повинна це забезпечувати. Але дуже хотілося, щоб та частка комунальних лісів також регулюватися територіальними громадами. А передавати державні ліси, особливо малолітні, які в країні складають 15,9% у будь-яку власність є недоцільним", - підкреслив Петро Лакида.
  Між тим, Україна, має всі можливості і для цього є потужності для створення нових лісів.  За оцінками фахівців, ми в змозі створити 3-3,5 млн. га нових лісів. Для цього потрібна політична воля і землі під заліснення.
 
 

Файл для перегляду:
LAKIDA_Proekt_zakon_NLP_11092019.pptx181 Ki