Товариство лісівників України

Новина


14
бер

Перші 2 тис. га самосійних лісів офіційно приєднані до державних земель лісогосподарського призначення

Ще 20 тис. га самосійних лісів та територій для лісорозведення в процесі оформлення речових прав. Принципова згода місцевої влади на передачу їх філіям ДП "Ліси України" отримана.
Згідно з проведеними Держлісагентством дослідженнями, в Україні понад 1,7 млн га залісених територій поза межами офіційно визнаного лісового фонду. Значна частка перебуває в зоні ризику і може в будь-який момент бути використана, наприклад, під вирощування агрокультур. 
У минулому році Верховна Рада ухвалила закон, який дає можливість легалізувати залісені території. А Держлісагенство розпочало активну кампанію з виявлення та збереження лісів, що природно виникли на ділянках сільськогосподарського призначення. Це так звані самосійні ліси, які, як правило, виникають на землях запасу, що не використовуються місцевими громадами. 
Одночасно ми працюємо над залученням нових ділянок для лісорозведення. Це деградовані, малопродуктивні землі, які не використовуються у сільському господарстві.
До реформи пошуком ділянок, ініціюванням процесу їхньої перереєстрації, займалися лісогосподарські підприємства в регіонах. У деяких областях лісівникам вдалося досягти визначних показників. Наприклад, на Волині органи місцевої влади у відповідь на наші звернення погодилися на приєднання до лісового фонду понад 3 тис. га територій. А, скажімо, на Київщині погоджена передача трохи більше 20 га. На Дніпропетровщині не приєднано взагалі нічого. 
У цьому році плануємо координацію процесу приєднання самозалісених територій та ділянок для лісорозведення перевести на центральний рівень. Це стосується і спільної з ВО «Укрдержліспроєкт» роботи з ідентифікації самосійних лісів. І організації взаємодії з регіональною владою та місцевим самоврядуванням. 
Ми вже напрацювали великий досвід, переконавшись, що успіху досягають регіони, де лісівники не просто формують та направляють заявки. Потрібно проводити систему роботу – організовувати виїзди для місцевих депутатів, проводити громадські слухання, залучати екологів та активістів, взаємодіяти зі ЗМІ, формувати громадську думку. 
Робота дуже непроста. Зрозуміло, що громаді простіше віддати землі в оренду аграріям та отримувати «швидкий» дохід. Це проблема не лише України. Наші європейські колеги іноді роками працюють з місцевими фермерами заради вирішення долі ділянки, важливої для збереження екосистеми та біорізноманіття. Тому проєкт зі збереження самосійних лісів має бути професійним, цілеспрямованим та скоординованим. 
Задача на 2023 рік – розробити та направити місцевим органам влади пропозиції не менш ніж на 100 тис. га самосійних лісів та завершити процес оформлення речових прав не менше ніж на 10 тис. га.