Товариство лісівників України

Новина


02
вер

Переможці 22-го Всеукраїнського конкурсу-змагання вальників лісу поїдуть на 34-й чемпіонат світу професійних лісорубів, який відбудеться в 2020 році у Сербії

Як ми вже повідомляли, завершилися 22 Всеукраїнські конкурс - змагання вальників лісу, які відбувалися на базі державного підприємства «Тетерівське лісове господарство». У цьому році в змаганнях вальників лісу брали участь 24 команди: переможці обласних змагань вальників лісу з 21-ї області України і 3 команди спонсорів («Мотор Січ», Husqvarna, STIHL), (всього 31 учасники, серед яких є і юніори).
   Голова товариства лісівників України ЮРІЙ МАРЧУК  під час відкриття змагань, зокрема, сказав, що"...від професіоналізму вальника залежить фінансова спроможність лісгоспу. Він збирає той врожай, який виростило не одне покоління лісівників. Від вас залежить його якість. Чомусь, так сталось в країні, що комбайнер і шахтар - це почесні професії, а лісоруб ніби людина другого плану. Завдання нашої громадської організації і Держлісагентства, і народних депутатів - переламати цю позицію".
   Вальники змагалися у п’яти конкурсних змаганнях: заміні пилкового ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев.

   Переможці змагань серед професіоналів в загальному заліку:

1 місце - Сергій Домашкін («Мотор Січ») ;
2 місце - Олександр Сидоренко ТОВ "Хускварна"
3 місце - Віталій Слюсарчук ТОВ "Андреас Штіль" ;
4 місце - Володимир Кухта (Львівське ОУЛМГ) ;
5 Місце - Сергій Шуліпенко (Чернігівське ОУЛМГ).

   До речі, Сергій Домашкін – ветеран серед вальників і постійний призер, учасник багатьох міжнародних чемпіонатів лісорубів. І, хоча цього року він представляв команду «Мотор Січ», трудову біографію розпочинав,  як вальник Ізюмського лісгоспу Харківського ОУЛМГ.
  Кар’єра Олександра Сидоренка (який зараз представляв  ТОВ «Хускварна») також бере початок у  Свеському  лісгоспі Сумської області. До речі, на змагання – конкурси вже років вісім  підряд, як група підтримки,  приїжджає його дружина Зінаїда Сидоренко з донькою. Минулого року донечці було всього 4 місяці. Олександр займається валкою лісу на професійному рівні. Минулого року представляв Україну в Норвегії, бував у Швейцарії, Білорусі, Польщі….
Віталій Слюсарчук, який  цього року виступав від ТОВ "Андреас Штіль, - викладач Сторожинецького коледжу.

   Серед юніорів:

1 місце - Євген Красніков (Сумське ОУЛМГ) ;
2 місце - Василь Рибак (Львівське ОУЛМГ) ;
3 місце - Олександр Лозко (Житомирське ОУЛМГ) ;
4 місце - Володимир Рибак (Львівське ОУЛМГ) ;
5 місце - Ярослав Овсянніков (Сумське ОУЛМГ)
 Переможці конкурсу від Товариства лісівників України отримали медалі ТЛУ, грамоти і грошові винагороди. Так у категорії професіоналів сума винагороди становить:
 І місце : 20 тис. грн.;ІІ місце – 15 тис. грн..; ІІІ місце – 10 тис. грн.
У категорії «юніори» сума винагороди становить:
За І місце -  10 тис. грн.; ІІ місце -7 тис.;ІІІ місце -  5 тис .

 На змаганнях визначали переможців по  кожному виду:   

  • «Звалювання дерева» - учасник повинен протягом трьох хвилин, дотримуючись усіх правил техніки безпеки, повалити дерево так, щоб воно лягло в зазначену точку. Переможець - юніор Євген Красніков (Сумське ОУЛМГ) ,який набрав 651 бал;
  •  «Монтаж нового ланцюга» - потрібно розібрати і зібрати пильний апарат пилки. Переможець - юніор Євген Красніков (Сумське ОУЛМГ), 122 бал;
  •   «Розкряжування стовбура комбінованим різом»- учасник повинен відрізати від двох стовбурів диски (товщиною від 3 до 8 см). При цьому,  половину діаметра дерева до червоної лінії він повинен різати знизу, а іншу частину – зверху. Ця вимога стосується обох стовбурів. Переможець – Володимир Кухта (Львівське ОУЛМГ) , 191 бал;
  •    «Точне розкряжування» - учасник повинен відрізати по диску від двох колод, не пошкодивши настил, на якому лежить колода. Товщина диска – від 3 до 8 см. Диск відрізається під прямим кутом до поздовжньої осі колоди. Переможець – Олександр Сидоренко (ТОВ "Хускварна"), 249 балів;
  •    «Відокремлення сучків» - всі учасники виконують обрізку сучків на деревині одного виду. Завдання – якомога швидше і рівніше зрізати сучки. Переміг Віталій Слюсарчук ТОВ "Андреас Штіль", 452 бали.
       У лісових насадженнях держлісгоспів щоденно виконують роботу понад 20 тисяч лісорубів. Окрім того, такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Таким чином, чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік. Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт, за рівнемтравмонебезпечності вона знаходиться одному рівні з роботами у вугільній промисловості. Робота вальникалісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від його майстерності залежить результат майже столітньої праці лісівників, які вирощували ліс, аби насадження були високоякісними. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати із вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Висока професійна майстерність, вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу.

    ДОВІДКОВО:


       Чемпіонати світу серед лісорубів проходять з 1970 року. Спочатку щороку, з 1996 року – через рік. Україна бере участь у змаганнях з 2002 року (Шотландія), а в 2004-му досягла результату, який є для нас рекордом і до сьогодні – IV місце у командному заліку та срібло в комбінованому різі Віталія Костюшка з Тетерівського лісгоспу та срібло на валці у Сергія Журавля у Польщі (2016 рік).  Чемпіонат -2018 у Норвегії був для України дев’ятим. Перше місце виборола збірна Білорусі, повторивши свій успіх 2016 року. Друге – Німеччина, третє – Австрія. В індивідуальному рейтингу – першість за німцем Марком Трабертом. Наступний чемпіонат відбудеться в 2020 році у Сербії.
       Переможці 22-го Всеукраїнського конкурсу-змагання вальників лісу поїдуть на 34-й чемпіонат світу професійних лісорубів, який відбудеться в 2020 році у Сербії. Сподіваємося, що наступного року вони гідно представлятимуть Україну.



Файл для перегляду:
Pidsumki_konkursu_2019_vord.doc90 Ki