Товариство лісівників України

Новина


01
кві

«Пекельні» вихідні лісової охорони Чернігівщини

Незважаючи на постійну роз’яснювальну роботу серед населення та заклики «НЕ ПАЛИТИ ТРАВУ!», безвідповідальні громадяни продовжують наносити непоправну шкоду навколишньому середовищу, а в деяких випадках і один одному. Так минулі вихідні, 28-29 березня, виявились «пекельними» для лісової охорони Чернігівської області.
   У селі Баранівка Семенівського району 28 березня в результаті необережного поводження громадян з вогнем сталася пожежа, в результаті якої згоріло п’ять хат та близько 100 га очерету. Була вогняна загроза лісу. Завдяки спільній роботі працівників лісової охорони ДП «Семенівський лісгосп» та підрозділу ДСНС Семенівського району Чернігівської області вдалося приборкати пожежу, яка могла знищити весь населений пункт та перейти в лісові насадження. Для подолання вогняного лиха було задіяно: від ДП «Семенівський лісгосп» – 15 працівників лісової охорони з ранцями та хлопушками, 2 трактори МТЗ-82 з плугами та пожежний автомобіль; від ДСНС – 2 пожежні машини; від Погорільської МПК – 1 пожежна машина.
   Неспокійно було лісовій охороні ДП «Корюківський лісгосп». Перші тривожні повідомлення надійшли ще в п’ятницю 27 березня – в цей день сталося дві пожежі:

— у кварталі 3 Брецького лісництва була низова пожежа на площі 0,02 га. Для її ліквідації були залучені 5 працівників лісової охорони, 1 пожежний автомобіль та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70;

— у кварталі 59 Корюківського лісництва також була ліквідована низова пожежа площею 0,4 га. Для подолання вогняного лиха були залучені 9 працівників лісової охорони, пожежний автомобіль та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70.

   Та на вихідних, 28-29 березня, сталося ще три пожежі:

— у кварталі 88 Щорського лісництва площею 0,6 га. До тушіння пожежі було залучено 5 працівників лісової охорони, пожежний автомобіль та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70;

— у кварталі 15 Тихоновицького лісництва площею 0,15 га. Для приборкування вогню були залучені 10 працівників лісової охорони, пожежний автомобіль та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70;

— у кварталі 22 Тихоновицького лісництва площею 1,8 га. Ліквідувати пожежу вдалося силами 5 працівників лісової охорони із залученням пожежного автомобілю та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70.

   Причина займання у цих п’яти випадках – необережне поводження громадян з вогнем.

   «Гаряче» було і лісовій охороні ДП «Остерський військовий лісгосп». Ще в п’ятницю 27 березня лісова охорона лісгоспу разом із працівниками ДСНС та військовими приборкували пожежу орієнтовною площею 0,3 га в лісовому масиві ДП «Козелецьрайагролісгосп», яка загрожувала кварталу 302 Городищенського лісництва Остерського військового лісгоспу. Були залучені 8 працівників лісової охорони Городищенського лісництва з ранцями, пожежний модуль УАЗ та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70.

   В той же час сталося ще одне загорання у кварталі 298 Городищенського лісництва. Пожежа була ліквідована силами 10 працівників лісової охорони із залученням пожежного автомобіля, трактору МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70 та пожежний модуль УАЗ. Загальна площа пожежі склала 1,7 га.

   Ще два випадки лісової пожежі сталися 29 березня у Городищенському лісництві. Так у кварталі 331 вогнем вражено 0,01 га лісових насаджень. Були задіяні 3 працівники лісової охорони та пожежний автомобіль ЗІЛ-131. Як і у попередніх випадках причиною пожежі стало необережне поводження громадян з вогнем.

   У кварталі 366 було пошкоджено вогнем лісове насадження площею 0,2 га. Для приборкування вогню були задіяні 8 чоловік лісової охорони, пожежний автомобіль ЗІЛ-131 та трактор МТЗ-82 з плугом ПЛ-70. На місці останньої пожежі знайдено залишене сміття після відпочиваючих та автомобільний вогнегасник. Мабуть після розкладання багаття громадяни намагались самостійно зупинити вогонь, а коли ситуація вийшла з-під контролю – просто втікли. І все це незважаючи на введену надзвичайну ситуацію в країні у зв’язку з пандемією та роз’яснювальною роботою, що карантин – це не канікули і не час для пікніків.

   Неспокійними видались вихідні і для лісової охорони ДП «Прилуцький лісгосп». Чотири пожежі протягом 28-29 березня приборкували лісівники. А саме:

   - горіли заплави на річці Удай, які примикають до лісових масивів Кам‘янського лісництва та с. Стрільники. Орієнтовна площа пошкодження вогнем склала 6 га. Для подолання вогняної небезпеки було задіяно: 5 працівників особового складу лісництва та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70;
  - пожежа на узбіччях автодороги Київ-Суми, до яких примикають насадження лісового урочища «Войтинівщина» Прилуцького лісництва. Орієнтовна площа пошкодження – 3 га. Було задіяно: 4 працівники лісової охорони лісництва та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70;
    - горіло болото в с. Воскресенське Варвинського району, де було задіяно також 4 чоловіки особового складу лісництва та трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70. Орієнтовна площа пошкодження склала 2 га;
   - пожежа в лісовому урочищі на території Сухополов’янської сільської ради орієнтовною площею 4 га.

   Остання пожежа була на землях, які не знаходяться в постійному користуванні ДП «Прилуцький лісгосп», але біду не можна розділяти на свою і чужу, тому в допомогу ДСНС були задіяні 3 працівники лісової охорони та пожежний модуль на базі ГАЗ-66.
   «Спекотно» було і лісовій охороні ДП «Ніжинський лісгосп». У неділю 29 березня в Носівському районі між селами Володькова Дівиця та Кропивне горіло болото. Очеретові та лозові чагарники, зайняті пожежею, склали фронт вогню довжиною понад 2 км із загрозою для лісових насаджень. Станом на ранок 30 березня пожежа була локалізована. За несприятливих погодних умов, а саме вітряної погоди, можливе повторне займання. Загальна площа вражена пожежею орієнтовна складає 200 га. Для приборкування вогню були задіяні: від ДП «Ніжинський лісгосп» – 10 працівників лісової охорони та два трактори МТЗ-82 з плугом ПЛ-70; від Ніжинського та Носівського підрозділів ДСНС – два пожежні автомобілі; а також 6 жителів села Кропивне з трьома приватними тракторами. За що окрема подяка небайдужим громадянам.
   Звертаємо увагу, що причини виникнення лісових пожеж –це людський фактор та настання сухої вітряної погоди. Розпочалось масове випалювання стерні, іншої рослинності на сільськогосподарських землях, навколо автомобільних доріг, залізниць, населених пунктів, що створює реальну загрозу прилеглим лісовим масивам та може призвести до великих лісових пожеж.

   Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись правил пожежної безпеки. Необережне поводження з вогнем може призвести до непередбачуваних наслідків.

   Шановні мешканці та гості Чернігівської області, замисліться над тим, яка шкода наноситься довкіллю випалюванням рослинних решток. Будьте відповідальними, бережіть довкілля, рідний край та його багатства!