Товариство лісівників України

Новина


12
кві

«Озеленення планети» на Вінниччині: лісівників активно підтримує Бершадщина!

У Бершадському лісництві ДП «Бершадський лісгосп» лісівники створювали лісові культури з головною породою дубом звичайним на площі 0,6 га. Загалом висадили 2,5 тис. сіянців, з них 2 тис. шт. – дуба звичайного, 0,2 тис. шт. – горіха чорного, 0,2 тис. шт. – груші звичайної. Також по контуру створювалися ремізи – дерева абрикоса звичайного. Весь посадковий матеріал вирощений на базовому лісорозсаднику Бершадського лісництва. Перед посадкою обов’язково проводиться формування стовбура та кореня сіянців. Кореневу систему обробляють вологонакопичувачем, щоб новостворені лісові культури мали гарну приживлюваність. Адже головне завдання лісівників – створення високопродуктивних здорових лісових насаджень.
Активно долучилися до «Озеленення планети» і у сільських громадах Бершадщини. Так, у с. Поташня ініціативні та небайдужі жителі розчистили територію старого кладовища, де останні роки був пустир, створили тут парк.
На кошти громади придбали посадматеріал у ДП «Бершадський лісгосп». Лісівники надали консультацію про те, які дерева краще посадити у цій місцевості, як за ними доглядати. Порадившись, висадили тут горобину, клен, дуб червоний. Також серед жителів села є і працівники Бершадського лісництва, а також пенсіонери лісгоспу. Вони також долучилися до гарної справи озеленення рідного села. Тепер на місці пустиря зростатимуть дерева на радість жителів та гостей Поташні.
- Це вже третій захід з висаджування дерев у нашому селі цієї весни, - зауважує староста с. Поташня Василь Баранов. – До ініціативи прибирання та озеленення села відгукнулися небайдужі жителі. Днями ми прибирали лісові насадження біля дороги від с. Поташня до рекреаційного пункту «Устянська дача». Разом ми хочемо, щоб наше село було чистим, зеленим та затишним.
Активна робота з озеленення проводилася і на території Спасо- Преображенського монастиря. Тут закладено парк, який постійно поповнюється новими породами дерев. Цьогоріч біля монастиря висаджували сосни.
- На території нашого парку вже висаджені листяні дерева, - розповідає  отець Назарій Лотоцький. – Нині ми вирішили поповнити різноманіття порід вічнозеленими рослинами. Надалі плануємо продовжити таку гарну справу з озеленення території монастиря. Також парафіяни висаджували туї біля каплиці, збудованої кілька років тому та освяченої на честь Святого Миколая. Вона завжди відкрита для прихожан. Небайдужі люди охоче озеленили цю місцину, завзято працювали для благої справи.
Подібні акції проводяться для того, щоб кожний з нас зміг оцінити своє ставлення до природи, лісу та зміг власноруч зробити зеленішою та красивішою прибудинкову територію, свою вулицю, село чи місто. Тільки спільними зусиллями ми можемо озеленити Україну та загалом нашу планету!