Товариство лісівників України

Новина


28
кві

Обов’язково до прочитання! Протипожежна готовність та дії волинських лісівників. І про те, що повинен знати кожен

Цієї весни ситуація із підпалами в екосистемах області – на межі критичної точки. Виїзди на пожежі для волинських лісівників стали фактично щоденними. Ситуацію вдається тримати на контролі лише завдяки злагодженій роботі лісівників із керівництвом області, працівниками ДСНС, силовиками та місцевими громадами.
Цьому сприяє і добре відпрацьований протипожежний комплекс заходів лісогосподарських підприємств: від створення пожежних станцій, інвентарю, водойм до придбання і модернізації технічних засобів, включно з відеоспостереженням та дронами.

    – Наше головне завдання – не допустити вогонь до лісу. Якщо ж не вдалося спрацювати на випередження – якомога оперативніше локалізувати осередок займання, – наголошує начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко. – Цього досягаємо виконанням комплексних планових завдань. Це й проведення профілактичних заходів, і оперативне виявлення та ліквідація пожеж як на підходах до лісових угідь, так і їх осередків на території лісового фонду. А це третина області. Надзвичайно складно утримувати нульовий пожежний поріг, коли повсюди горять поля, болота, торф’яники. Лісівники уже місяць, як перейшли у режим цілодобового чергування. Крім своїх прямих обов’язків із відновлення та охорони лісів,  цієї весни доводиться щоденно допомагати локалізовувати пожежі в екосистемах працівникам ДСНС, громадам, жителям сіл. Наші пожежні машини постійно на виїздах.
У підпорядкуванні Волинського ОУЛМГ зараз 25 державних лісогосподарських підприємств, які в свою чергу розділені на 117 лісництв. Безпосередньою охороною лісових масивів займається 1087 працівників державної лісової охорони, в тому числі 637 майстрів лісу.

Протипожежний комплекс заходів лісівників – це сотні чи й тисячі планових робіт, які обов’язкові до виконання.

Проведено протипожежні інструктажі та спеціальні навчання з питань пожежної безпеки з  працівниками лісгоспів; поновлено 1039 засоби наглядної агітації на протипожежну тематику, на лісових дорогах встановлені знаки попереджувального характеру, поклеєні власні 100 біг-бордів; проведено  спеціальні заняття з працівниками лісопожежних станцій, добровільних пожежних дружин, щодо дій під час гасіння пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях; направлено підприємствам та організаціям, які мають об’єкти в лісах, нагадування щодо обов’язкового виконання протипожежних заходів, передбачених «Правилами пожежної безпеки в лісах України»; перекрито 967 другорядних доріг, що ведуть у лісові масиві, встановлено 300 шлагбаумів та заборонних знаків; проведено благоустрій рекреаційних зон у місцях масового відпочинку населення, для чого створено 670 так званих малих рекреаційних пунктів, діють 123 стаціонарні  рекреаційні пункти, 5 з яких побудовано в 2019 році; доукомплектовано необхідним інвентарем 21 лісова пожежна станція, 110 пунктів зосередження протипожежного інвентарю в лісництвах; ліквідовано захаращеності, вітроломи, у першу чергу в пожежонебезпечних лісових масивах та масивах, які прилягають до населених пунктів, сільськогосподарських угідь, доріг, ліній електропередач, місць масового відпочинку населення, полів видобутку торфу; організовано постійне спостереження за лісовими масивами з 52 пожежно-спостережних пунктів, 35 з яких оснащені телевізійними спостережними системами.
При високому класі пожежної небезпеки проводиться патрулювання рейдових бригад з участю працівників лісогосподарських підприємств, інспекторів поліції, працівників державної екологічної інспекції та УДСНС України в області, з метою своєчасного виявлення пожеж, порушників правил пожежної безпеки та притягнення їх до відповідальності. В 2020 році працівниками державної лісової охорони обласного управління  проведено 825 рейдів, під час яких виявлено та притягнуто до відповідальності 118 порушників «Правил пожежної безпеки в лісах України». Через ЗМІ проводиться роз’яснювальна робота з населенням про дотримання вимог пожежної безпеки в лісах та відповідальність за їх порушення.
Лісівники Волині добре знають, що найоптимальнішою є робота на випередження: краще пожежу не допустити, аніж потім приборкувати. Та все ж і до цього лісівники Волині готові. З цією метою були проведені всі необхідні організаційні заходи на випадок виникнення і ліквідації лісових пожеж:

– укомплектовані до штатної чисельності бойові розрахунки лісопожежних станцій,  вакантні посади працівників державної лісової охорони та інженерів охорони та захисту лісу;

– розроблені   оперативно-мобілізаційні плани та плани залучення сил і засобів на випадок гасіння великих пожеж в лісових масивах,  вони погоджені з районними відділами ДСНС та райдержадміністраціями, зведений оперативно-мобілізаційний план  затверджений  головою Волинської ОДА;

– розроблені та затверджені інструкції взаємодії між працівниками Волинського ОУЛМГ та УДСНС у Волинській області;

– застраховані життя працівників державної лісової охорони, членів ДПД  за рахунок лісогосподарських підприємств галузі;

– протягом 2020 року було влаштовано 3315 км мінералізованих смуг (74 % від плану на рік), проведено догляд за діючими в об’ємі 5645 км(54% від плану на рік), поновлено дороги протипожежного призначення;

– на випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами Волинського ОУЛМГ створено запас паливно-мастильних матеріалів;

Суттєві кошти вкладають у створення мережі відеоспостереження, постійного мобільного моніторингу рейдовими бригадами.

    Нагадуємо також, що при ВОУЛМГ діє цілодобовий телефонний номер (0332) 72 00 54, за яким можна повідомити про підозрілих осіб чи ситуації, свідками яких стають люди. Таким чином залучаємо усіх волинян до справи збереження волинського лісу.

Ліс – найбільш привабливе місце для відпочинку і туризму. Вирушаючи на природу, потрібно бути відповідальним, пам’ятати, що найбільший ворог лісу – пожежі! Дев’ять із десяти лісових пожеж відбуваються з вини людини. Тому надзвичайно важливо це донести до свідомості людей, що й роблять щоденно лісівники, проводячи профілактичну роботу серед дорослих і дітей.
Всі мають пам’ятати прості речі. У пожежонебезпечний період в лісі забороняється:

– кидати непогашені сірники, недопалки;

– випалювати суху траву на лісових галявинах, під деревами, спалювати сміття;

– залишати на освітлюваній сонцем галявині пляшки або осколки скла, які здатні спрацювати як запальні лінзи;

– виїжджати в ліс на машинах;

– заправляти пальним баки двигунів, використовувати несправні машини, курити або користуватися відкритим вогнем поблизу машин, які заправляються пальним;

– залишати в лісі промаслений або просочений іншими горючими речовинами обтиральний матеріал;

– засмічувати ліс побутовими, будівельними, промисловими та іншими відходами;

– застосовувати на полюванні пижі з легкозаймистих або тліючих матеріалів;

– розводити вогнища серед сухої трави, в густих заростях, під кронами дерев, у хвойних молодняках, на торфовищах, лісосіках, на дільницях пошкодженого лісу;

– розводити великі вогнища;

– залишати вогнище без нагляду, особливо при наявності вітру;

– залишати багаття палаючим після покидання стоянки.

    І кожен громадянин повинен знати, як загасити вогонь. Потрібно залити його водою, перемішати лопатою (сокирою, вологою палицею), розгребти попіл і переконатися, що не залишилося жодної іскри. Можна засипати багаття шаром землі товщиною не менше 10 см. Вугілля і попіл повинні бути холодними.

Кожен, хто помітив вогонь у лісі, може і повинен негайно вжити заходів щодо його гасіння. Якщо зробити це своїми зусиллями неможливо, слід сповістити лісову охорону, міліцію або пожежну охорону.

Дев’ять з десяти лісових пожеж можна уникнути, якщо вчасно достукатися до людського розуму. Дев’ять з десяти, бо саме призвідцем стількох пожеж за статистикою свідомо чи не свідомо стає саме людина.

    Три роки поспіль волинським лісівникам попри всі складнощі – екологічні, економічні, фінансові – вдавалося берегти ліси від пожеж. І в ці гарячі весняні дні працівники лісової охоронони, незважаючи на тривалі періоди утримання найвищого класу пожежної небезпеки та госпали, утримають ситуацію на контролі.

Боротись із лісовими пожежами найкраще шляхом їх недопущення. Це має чітко розуміти кожен із нас.