Товариство лісівників України

Новина


26
лис

Новітні чіпи для зубрів Львівщини

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася зустріч спеціалістів, у тому числі з Європи, які презентували нові інноваційні ошийники (чіпи) для відслідковування переміщення диких тварин. У першу чергу вони будуть використовуватися для слідкування за зубрами у Бродівському районі в державному підприємстві «Мисливське господарство «Стир».
Зустріч відбулася за участю начальника Управління Анатолія Дейнеки, консультанта-помічника народного депутата України Овчиннікової Юлії Юрівни, керівника напрямку рідкісні види Всесвітнього фонду природи України, к. б. н. Богдана Вихора, керівника проекту з розробки інноваційних ошийників та гнучких сонячних панелей Saule technologies Вівека Бобу, провідного наукового співробітника Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, офіційного представника Європейського центру збереження зубра в Україні к. б. н. Віталія Смаголя, головного мисливствознавця Львівського ОУЛМГ Василя Бурмаса та директора ДП «МГ «Стир» Андрія Яремчука. 
 З наступного року новітні ошийники будуть доставлені до мисливського господарства і почнеться копітка робота щодо надягання ошийників на зубрів. Після того, як зубри будуть з чіпами, через спеціальну Інтернет-програму спеціалісти зможуть відстежувати переміщення зубрів. Такі інновації дадуть можливість спеціалістам господарства своєчасно реагувати на те, щоби не допустити виходу зубрів за межі господарства, щоби вчасно застерегти і не допустити їх на сільгоспкультури щоб не завдали значної шкоди сільському господарству, особливо приватному сектору тощо.
 Цей проект пілотний і вперше буде впроваджений на території України саме на Львівщині. Кошти на реалізацію проекту виділені з міжнародних фондів охорони природи.
Довідково:
На Львівщині існують найчисельніші популяції зубрів двох ліній: біловезька та біловезька – кавказька. Обидві субпопуляції репродуктивні і нормально розвиваються.
Загальна чисельність 114 особин - найбільше в Україні.