Товариство лісівників України

Новина


15
лют

Новини з Екокомітету. Круглий стіл з обговорення ініційованих змін до Закону «Про мисливське господарство та полювання» в частині обліку тварин, віднесених до державного мисливського фонду

Під час сьогоднішнього засідання круглого столу у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування народні депутати України, представники державних установ, мисливських об’єднань, громадських організацій і науковці обговорили проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду)» (№2448).
   Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, відкриваючи засідання повідомив, що даний законопроект отримав ряд зауважень від профільного Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державного агентства лісових ресурсів, а також викликав значний суспільний інтерес, тому було вирішено провести круглий стіл для його обговорення.

Автор законопроекту, народний депутат Олександр Качура розповів, що пропоновані зміни до законодавства, спрямовані на захист і збільшення популяції мисливських тварин, зменшення кількості яких спостерігалося протягом останніх 25 років.

«Особливо катастрофічна ситуація склалася із популяцією лося. Його поголів’я скоротилося з 15 тисяч голів у 1991 році до 6 тисяч – у 2018 році. Це призвело до включення минулого року лося до Червоної книги України», - поінформував народний депутат.
За його словами, наразі склалася практика, коли мисливські господарства, з метою отримання більшого прибутку від реалізації ліцензій та відстрілочних карток, подають у дозвільні органи значно завищені дані про наявну чисельність мисливських тварин. «Слабкий контроль з боку держави і суспільства призвели до деградації мисливської фауни України», - наголосив доповідач.

О.Качура зазначив, що пропонованими змінами до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» запроваджується і прописується механізм громадського контролю за достовірністю даних первинного обліку мисливських тварин. Зокрема, громадяни і громадські організації матимуть право ініціювати проведення контрольного обліку тварин, віднесених до державного мисливського фонду. Такий захід може проводитись не частіше, ніж раз на рік спеціально створеними контрольними комісіями. У випадку, якщо контрольні дані про кількість або щільність певного виду тварин перевищуватимуть первинні більш як удвічі, може вводитись заборона на їх полювання на термін від 12-ти місяців до 2-х років з метою відтворення популяції. Автор законопроекту підкреслив, що рішення про заборону користування мисливськими угіддями приймається виключно судом.
О.Качура вважає, що ухвалення проекту закону №2448 дасть змогу запобігти виснаженню мисливських угідь.

Народний депутат Сергій Литвиненко виступив проти заборони полювання і наголосив на важливості мисливства як галузі народного господарства, що приносить державному бюджету 228,3 мільйона гривень надходжень. «Заборона має застосовуватись державою лише тоді, коли інші механізми відсутні», - переконаний народний депутат.

Окрім того, за його словами, заборона полювання може призвести до різкого збільшення популяцій таких хижаків як вовки і лисиці, що зокрема, сприятиме поширенню захворюваності на сказ. «На сьогодні Україна є другою серед європейських країн за рівнем поширення цієї хвороби», - додав народний депутат.

Заборона полювання, на думку С.Литвиненка, також «призведе до розквіту браконьєрства».
Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький вважає, що ухвалення пропонованого законопроекту може мати складні наслідки, а робота з проведення обліку мисливських тварин і зараз проводиться цілком відкрито із залученням, як державних органів, так і мисливців, науковців і громадськості.

На думку Держлісагентства: «Зазначені в законопроекті №2448 вимоги, даватимуть можливість маніпулювати даними про чисельність та тиснути на користувачів мисливських угідь».

Керівник державного органу запропонував відкласти розгляд даного та інших законопроектів, що стосуються лісового господарства, оскільки Урядом зараз розробляється концепція розвитку мисливського господарства. «Концепція буде анонсована наприкінці лютого», - поінформував він.

«Пропоную відкласти розгляд цього питання до завершення опрацювання і прийняття Концепції, для того, щоб ми розуміли, куди рухається мисливське господарство і, врахувавши позицію зоозахисників, вийшли на збалансований розвиток господарства», - сказав А.Заблоцький.

Під час обговорення виступили представники громадських екологічних організацій, які підтримали пропоновані зміни до Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

Так, на їхню думку, зараз, через надто слабкий громадський контроль і бажання мисливських господарств отримати більші прибутки, відбувається деградація мисливської фауни, мисливці виходять в порожні угіддя.
«Щоб запобігти фальсифікаціям і зберегти мисливську популяцію, ми підтримуємо пропоноване законопроектом №2448 запровадження громадського контролю за обліком кількості тварин», - сказали представники громадських організацій. «Чесним нічого боятися», - наголосили вони.

Виступаючі також підкреслили, що в проекті закону не йдеться про заборону мисливства - тимчасове припинення полювання передбачене у чинному законодавстві, а у даному випадку буде застосовуватись лише після трикратного виявлення фальсифікацій.

Окрім того, як переконані громадські активісти, передбачене законопроектом створення колегіальної комісії для проведення обліку мисливських тварин за участю користувачів мисливських угідь, представників органів влади і громадських організацій, убезпечить мисливські господарства від рейдерства.

За покращення обліку чисельності мисливських тварин і затвердження наукових методів їх обліку висловились присутні на засіданні науковці. Вони підтримали пропонований законопроект і надали свої пропозиції до нього.

Громадські активісти і науковці також підтвердили, що Україна лідирує за захворюваністю на сказ, водночас, вони підкреслили: «Всі країни йдуть шляхом вакцинації – метод відстрілу не працює».

У свою чергу мисливці і представники мисливських об’єднань висловились проти ухвалення законопроекту №2448.
На їхню думку, пропоновані зміни знищать лісову і мисливську галузі.

«Полювання – частина культури і народного господарства», - підкреслили мисливці. Вони зауважили, що саме мисливства турбуються про тварин і за власний кошт їх годують та розводять.

Виступаючі висловили побоювання, що ухвалення даного законопроекту сприятиме розвитку корупції та рекету з боку громадських організацій та окремих громадян щодо мисливських господарств.

Водночас, на засіданні наголошувалось, що мисливська спільнота і еклоги мають спільну мету – збереження тваринного світу для наступних поколінь.

Під час засідання також прозвучала думка про актуальність питання запровадження кримінальної відповідальності за браконьєрство і народні депутати висловили готовність розглянути цю пропозицію.

Підсумовуючи обговорення, автор проекту Закону народний депутат Олександр Качура ще раз наголосив на необхідності посилення контролю за проведенням обліку мисливських тварин і пообіцяв знайти компромісні рішення при подальшій роботі над законопроектом.