Товариство лісівників України

Новина


19
сер

Необхідно прибрати дублювання та сконцентрувати усі природоохоронні контролюючі функції в одному центральному органі, - Роман Абрамовський

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський та Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг обговорили питання співробітництва сторін.
Міністр подякував за фінансову та технічну допомогу Україні та повідомив про основні напрямки і пріоритети роботи Міндовкілля.

«Ми почали змінювати політику у лісовому господарстві. Ставимо  завдання - розділити господарську та регуляторну функції для запобігання виникненню конфлікту інтересів. Вже працюємо над розробкою Національної стратегії управління лісами до 2035 року і восени представимо її Уряду. Також є ідея щодо створення компанії «Ліси України», головним завданням якої стане залучення інвестицій у лісову галузь», - зауважив Роман Абрамовський.

Ще один важливий напрямок - реформа надрокористування: «Працюємо над розробкою нового Кодексу про надра та приведенням українського законодавства у відповідність до європейського. Воно має бути зручним і  зрозумілим для інвестора.  І  головне, що ми очікуємо від реформи - збільшення конкуренції за ресурси. Це дуже складна реформа, є супротив, але маємо надію, що вже цього року ми представимо на розгляд Верховній Раді Україні новий Кодекс».

Міністр також розповів про реформу управління відходами та законопроект 2207-1д, який прийнято Верховною Радою  у першому читанні: «Дуже багато правок подано до другого читання - більше 2000 тисяч. Сподіваємось, що  плідно попрацюємо разом з #ЕкоКомітет, щоб врахувати інтереси усіх зацікавлених сторін і підготувати його на розгляд у другому читанні у жовтні 2020-го».

Також Роман Абрамовський наголосив, що корупція, яка відбувається у рибній галузі-це прояв недосконалого законодавства, яке треба змінювати. Нам необхідно зробити електронну сертифікацію для запобігання незаконного вилову та продажу, систематизувати пункти прийому, посилити контроль в нерестовий період, враховуючи соціальну складову для отримання квот на вилов.

«Ми поставили собі завдання відокремити всі функції  та повноваження, які не властиві Міністерству та передати їх у відповідні агентства. У Міндовкіллі плануємо залишити лише формування державної політики.  Крім того, усі послуги, що надаються, мають працювати без втручання посадової особи. Для цього ми розпочинаємо процес їх переведення в цифровий формат», - зазначив Міністр.

За його словами, наразі відбувається реформування державного екологічного контролю: «Ми хочемо прибрати дублювання та сконцентрувати всі природоохоронні контролюючі функції в одному центральному органі - Держекоінспекції, доповнити  фінансування, оновити матеріально-технічну базу для проведення ефективного контролю».

Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг зауважив, що Міндовкілля має дуже вражаючий та амбітний пакет реформ та виразив сподівання, що буде проведено ряд зустрічей з командою Міндовкілля по кожній із реформ для обговорення процесів та подальшої співпраці.