Товариство лісівників України

Новина


23
тра

Нелегальна деревина – стоп

ДП «ЛІАЦ» разом з ДП "Ліси України" починають пілотний проєкт, який унеможливіть маніпуляції з товаро-транспортними накладними (ТТН).
ТТН — це одні зі складових Єдиної державної системи електронного обліку деревини. Документ, що дає право покупцю на перевезення партії деревини. В ТТН мають зазначатись дата, обсяг деревини, дані водія та автомобіля, номера бирок.
Інформація про ТТН є відкритою. Будь-хто може знайти конкретну ТТН на сайті ДП «ЛІАЦ» за номером документу або номером автомобіля та перевірити справжність документів у водія лісовозу.
На жаль, у системі контролю ТТН існувала шпарина. Нечисті на руку співробітники лісгоспів теоретично могли перебити бирки та вивезти за однією ТТН декілька партій деревини однакового обсягу.
Вирішуємо проблему і додаємо у ТТН ще і фото завантажених на автомобіль колод. «Профіль» та «анфас». Малюнок складеної деревини є унікальним, продублювати його майже неможливо.
Відтепер маніпуляції з ТТН стають значно більш ризикованими. Поліція, або лісова охорона, або місцеві активісти елементарно викриють злочинців, порівнявши фото з ТТН з реальним виглядом колод у кузові автомобіля.
Пілотний проєкт запроваджений у декількох філіях. Перевіряється якість функціювання системи. В найближчий час новий інструмент контролю має бути масштабований на всі філії ДП «Ліси України» та інших лісокористувачів.
Проте додавання фото — це лише перший етап. На другому всі лісовози мають бути обладнані GPS-трекерами. У нас з’явиться ще один інструмент, що дозволить в режимі онлайн контролювати та відслідковувати вивезення деревини з лісу. Зможемо виявляти зловживання навіть без залучення силових підрозділів.
Детінізація – один із важливих результатів реформи лісової галузі. Централізація управління нарешті відкрила можливість запровадити те, що вже давно успішно працює у наших колег із країн Балтії, Скандинавії, Польщі.