Товариство лісівників України

Новина


Фото автора

13
лис

Недільний рейд із лісовою охороною

В неділю зранку рейдова група ДП «Шацького УДЛГ» за завданням директора Андрія Стасюка виїхала на патрулювання лісових масивів. Цього разу до інженерів охорони і захисту лісу цього учбово-досвідного лісогосподарства Ярослава Кропивника та Василя Бондаря долучився і журналіст Сергій Цюриць. Він мав можливість проїхати одним із звичних маршрутів шацьких лісоохоронців і поспостерігати за колом їх професійних завдань.
   …Із Шацька мобільна група проїхала асфальтівкою до Мельник, звідти гравійкою, а відтак лісовою дорогою – у глиб лісових угідь Поліського лісництва, майже під Гуту, де починаються ліси ДП «СЛАП «Ратнеагроліс» та ДП «Ратнівське ЛГ». Лісових «пінкертонів» (а Василь Бондар свого часу закінчив і поліційне училище) собливо цікавили свіжі сліди: автівок, возів і навіть… звірів. Саме вони можуть розповісти про те, хто, коли і чому тут побував. Ось проїхав всюдихід прикордонників (тут їх зона вартування), а тут дорогу переходило невеличке стадо диких свиней. А ще вслухалися у лісову тишу, чи не чутно де пострілів або голосу собак. Та на цім відтинку шляху було все спокійно. Втім, лісоохоронці жваво обговорювали санітарний стан лісу, фіксували захоплені короїдом борові ділянки, оглядали штабелі дров, на які перетворив сосни короїд, цікавилися долею мурашників і шпаківень, станом осушувальних каналів, захоплювалися деревами-довгожителями. Проїжджаючи 25, 37, 42 квартал Кропивнянською дорогою, помітили чотири козулі, що шугнули у гущавину з придорожнього пасовиська. Відтак навідалися і в самі Кропивники, згадавши при цьому діда Василя, що тут мешкає. Він відомий в усій околиці вовколов: вполював понад сто вовків, а зараз допомагає молодим мисливцям берегти дикозвір’я. Звісно, лісоохоронці знають про улюблені місцини місцевих мисливців, тож провідали урочище «Пасіка», де члени Прип’ятського ПМК Шацької районної організації УТМР навіть лісовий будиночок збудували. А далі подалися за річку Прип’ять на осушені колись болота. Там і зустріли мисливців Сергія Хом’яка та Олександра Карасюка. Обоє – мисливці зі стажем: Сергій Адамович мисливський квиток отримав у 1979 році, Олександр Васильович – у 2001-му.  Лісосоохоронці добре їх знають, однак правила полювання – для всіх однакові, тож перевірили в обох мисливців наявність потрібних дозвільних документів, а це й дозволи на мисливські рушниці, контрольні та відстрільні картки, і вже лиш тоді дозволили собі трохи погомоніти про цьогорічний осінній сезон полювання.
   І знову в дорогу… Лісовими угіддями, сільськими путівцями… Між селами Плоске і Положево трапляється ще одна мисливська ватага. Лісоохоронці перевіряють їх дозвільні документи… Це також члени Прип’ятського первинного мисливського колективу Шацької районної організації  УТМР  Петро Подубінський, Григорій Турич, Роман Кубай, Анатолій Дунець, Віктор Турич та інші.
   – Прип’ятський ПМК – один із найбільших мисливських первинних колективів області: тут їх понад 30, - кажуть полювальники.. - І, звісно, вони не тільки полюють, але й дбають про відтворення звіра, облаштовують годівнички, солонці, заготовляють кормові віники, сіють кормові поля і так само займаються охороною звіра від браконьєрів.
   Час від часу лісоохоронці зупиняються і сторожко вслухаються у тишу: чи не чутно де бензопили, пострілів чи гуку собак. Навідуються і на рекреаційний пункт «Поліський заїзд», перевіряють справність колонки, наявність дров біля мангалів.
   У буденні дні, кажуть «лісові патрульні», додається роботи через перевірки автівок, що перевозять лісоматеріали. Влітку потрібно було вести роз’яснювальну роботу і з численними грибниками та ягідниками.
   …Недільне патрулювання минає спокійно, і це також спільна заслуга лісівників, прикордонників, поліції, утеемерівців, які дбають, щоб на Шаччині був порядок.