Товариство лісівників України

Новина


18
тра

Науковці, професійні лісівники - б’ють на сполох! Всихання лісів – проблема загальнодержавного масштабу і вирішувати її необхідно загальнодержавними методами

За ініціативою Товариства лісівників України та за підтримки  Держлісагентства 18 травня в Київській області на базі державного підприємства «Іванківське лісове господарство» відбулася науково-практична конференція з питань напрацювання заходів попередження поширення шкідників і хвороб лісу та щодо охорони лісів від пожеж. 
В роботі конференції прийняли участь провідні вчені та науковці, урядовці, спеціалісти лісозахисних підприємств з усіх областей України, практики, фахівці лісового господарства, представники місцевих громад та засобів масової інформації.  
На прикладі, пошкодженого шкідниками соснового насадження в Феневицькому лісництві, були обговоренні причини масового всихання хвойних лісів та заходи щодо ліквідації наслідків цієї, без перебільшення, загальнодержавної загрози.
Своє бачення з цього приводу висловили: народний депутат - голова екологічного комітету Верховної Ради України Анатолій Дирів, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, директор УкрНДІЛГА, член-кореспондент УААН Віктор Ткач. 
Стрімке поширення всихання хвойних лісів пов’язане зі зміною клімату, зокрема глобальним потеплінням. За декілька десятків років Україна може втратити значну частку соснових насаджень. Вирішення проблеми полягає в концентрації зусиль в осередках враження та у системній адаптації наших лісів до глобальних кліматичних змін.
З точки зору заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря - «найбільша проблема полягає в тому, що ми постійно обговорюємо всихання лісів в своєму лісівничому середовищі і ця проблема не досягає уваги ні громадськості, ні тих хто приймає з цього приводу відповідні урядові та законодавчі рішення. Лісівники бачать проблему, роблять висновки, думають як з нею боротися, вживають можливі заходи, але самотужки її не вирішати. Сьогодні проблема всихання лісів набула загальнодержавного масштабу і вирішувати її необхідно загальнодержавними методами - законодавчими, нормативними, об’єднанням зусиль різних установ і організацій… Це повинні зрозуміти усі»   
Ці ствердження поділяє і  Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук - «...Уряд цю проблему не бачить і не хоче бачити. З причин загибелі хвойних лісів зона Полісся скоро перетвориться на Лісостеп, а лісостепова зона в пустелю. Маємо втрати не тільки в лісовому господарстві: втрачає державний бюджет, втрачає деревообробна галузь, втрачає економіка держави… Ми повинні переконати Уряд, громадськість усіх і на всіх рівнях, що проблема всихання лісів сама собою не вирішиться»   
Товариством лісівників України до науково-практичної конференції, при науковому консультуванні та експертній допомозі доктора сільськогосподарських наук, професора УкрНДІЛГА Валентини Мешкової були напрацьовані інформаційно-аналітичні матеріали та надані пропозиції щодо змін необхідних для спасіння українських лісів (з ними можна ознайомитись нижче). Ці пропозиції  в цілому підтримали учасники конференції. 
Зокрема запропоновано:        
1. Законодавчо ввести в окремих областях та лісових угіддях, вражених масовим усиханням соснових насаджень тимчасовий особливий режим лісокористування і лісозахисту.
   В зоні дії особливого режиму необхідно: 
1.1. Посилити нагляд, обстеження і моніторинг у вогнищах усихання соснових насаджень. Для виявлення і фіксації вогнищ усихання забезпечити комплектацію і подальше використання лісогосподарськими підприємствами  камер спостереження, дронів, пожежних веж, засобів ГІС з залученням необхідного фінансування і ресурсів.
1.2. Для запобігання поширенню вогнищ усихання соснових лісів запровадити, як першочерговий захід, своєчасне вилучення з насаджень свіжозаселених шкідниками дерев. Визнати, що видалення сухостою не є заходом попередження поширення короїдів, тому що вони його не заселяють. 
1.3. Тимчасово для окремих областей та лісових угідь, де введено особливий режим лісокористування і лісозахисту внести відповідні зміни в наступні законодавчі акти:
Санітарні правила в лісах України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. № 756)  щодо  граничної повноти насаджень, за якої призначають суцільні санітарні рубки, та їхньої мінімальної площі.
Закон України "Про оцінку дії на довкілля" (Закон України від 23 травня 2917 року № 2059 - VIII) - щодо оцінки планової діяльності в лісовому господарстві. 
Правила поліпшення якісного складу лісів (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724) - щодо граничної повноти насаджень, призначених в рубки, по формуванню і оздоровленню; 
Постанова Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 761 «Про врегулювання питань відносно спеціального використання лісових ресурсів»  щодо встановлення граничних термінів вивезення деревини в лісах, пошкоджених короїдом;
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (Закон України від 9 квітня 2015 р.№ 322-VIII)  щодо виняткового проведення  санітарних рубок в лісах, пошкоджених короїдом в  період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня.
 
  2. Для проведення робіт з підвищення стійкості лісів та заміни монокультурних лісових насаджень на мішані, невразливі до шкідників та змін клімату ліси, необхідно забезпечити їх достатнє і стабільне фінансування. В цьому напрямку доцільно:
2.1. Для створення лісового фонду України прийняти внесені до Верховної Ради України проекти законів: 
«Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» № 8239; 
«Про внесення змін до пункту 256.3 статті 256 Податкового кодексу України» № 8240; 
«Про внесення змін до Закону України  «Про Державний бюджет України на 2018 рік» №8246;
«Про внесення змін до Лісового кодексу України» №8238.
2.2. Визначити цільове спрямовання фінансових ресурсів Державного фонду розвитку лісового господарства, утвореного у складі спеціального фонду Державного бюджету України, на підтримку лісогосподарських підприємств, лісові угіддя яких найбільш постраждали від шкідників і всихання, фінансування наукових розробок і інновацій в справі спасіння і збереження українських лісів, фінансування лісів Півдня і Сходу України.
2.3. Прийняти до уваги, що створення Державного фонду розвитку лісового господарства, як незалежного фінансового інструменту дозволить залучити кошти інвесторів і міжнародних організацій, прикладом цьому є намір фінансування ФАО програм протидії всиханню соснових насаджень в Білорусі.
При цьому з метою стабілізації фінансування лісозахисних заходів за рахунок власних коштів лісогосподарських підприємств та утворення дієвого механізму формування і кошторисного розподілу коштів Державного фонду розвитку лісового господарства необхідно  внести  зміни  в Податковий  кодекс  України в частині:  
відміни дивідендів на прибуток лісогосподарських підприємств, або виваженої оптимізації їх розмірів; 
зменшення ПДВ на реалізацію круглих лісоматеріалів до 12-14 %; 
переходу від попневої плати до рентної плати з одного гектара лісу.
2.4.  Для забезпечення вже у 2018 році функціонування в окремих областях та лісових угіддях, вражених масовим усиханням соснових насаджень тимчасового, особливого режиму лісокористування і лісозахисту необхідно розробити та внести зміни до Бюджетного кодексу України та  в Закон України  "Про Державний бюджет України на 2018 рік"  в яких передбачити: 
Виділення для лісового господарства 120 млн. грн. отриманих бюджетом від ліквідації аграрного банку України. 
Виділення 600 млн. грн. бюджетних коштів для потреб лісового господарства у відповідності до Указу Президента України.
В ситуації, що склалася набуває особливої ваги і потребує підтримки  розроблений та зареєстровані у Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення  ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів» №8241 від 5.04.2018. 
Товариство лісівників України звертається до усіх небайдужих до долі українських лісів доповнити і спільно, опираючись на практичний, професійний та життєвий досвід, доопрацювати ці пропозиції, виказати своє ставлення до проблеми всихання та загрози загибелі хвойних лісів використовуючи усі можливості: від бесіди і спілкування в своєму громадському середовищі до засобів ЗМІ та  мережі Інтернету.  
Без підтримки громадськості загрозу не подолати! 

Файл для перегляду:
informaciino-analitichni_materiali.docx3,48 Mi