Товариство лісівників України

Новина


25
тра

Наталія Ревенко: Погіршення санітарного стану в лісових об’єктах ПЗФ обумовлене причинами законодавчого характеру

Під час розширеної виїзної колегії Держлісагентства України, яка проходить на базі державних лісогосподарських підприємств Кіровоградського ОУЛМГ, її учасники відвідали ДП «Чорноліський лісгосп».
    Відбулося ознайомлення з проведенням рубок догляду та оздоровлення в молодняках і санітарним станом насаджень у ландшафтному заказнику загальнодержавного значення «Чорноліський».
   Як відмітила начальник Кіровоградського ОУЛМГ Наталія Ревенко, лісові насадження на території Чорноліського лісгоспу розташовані на межі лісостепу і степу. Більшість із них рукотворні, це породи дуба та ясена. Самостійно відновлюватись у природно-кліматичних умовах Кіровоградщини такі цінні породи не спроможні, інакше це призведе до заміщення цінних порід дерев на малоцінні.
 Коментуючи проблемні для всієї галузі питання, пов’язані з призначенням та здійсненням рубок, Наталія Ревенко акцентувала увагу на кількох важливих моментах. Наголошувалось на частковій або повній законодавчій забороні проведення рубок догляду та заходів з поліпшення санітарного стану лісів у природно-заповідному фонді, на довготривалій процедурі оформлення лімітів та дозволів, «сезоні тиші», вартісній процедурі оцінки впливу на довкілля, а також відсутності бюджетної підтримки лісгоспів степового регіону.
   «Вирішення проблемних питань можливе за рахунок внесення змін до окремих законів України та законодавчих актів, що стосуються природо-заповідного фонду, тваринного світу та використання бюджетних коштів, необхідних для фінансування лісогосподарських заходів, охорони та захисту лісових насаджень, створення нових лісів та полезахисних смуг», - підкреслила Наталія Ревенко.
   У заказнику «Чорноліський» учасники засідання обговорили питання зміни головної лісоутворюючої породи дуба звичайного на інші, менш цінні. Тут ясен став головною породою через заборону проведення прохідних рубок і складну процедуру отримання лімітів та дозволів на проведення санітарних рубок.
Під час засідання було оглянуто лісову дорогу Богданівського лісництва, нижній склад, цех переробки деревини, брикетну лінію, лісовий розсадник і тепличне господарство, ремонтно-транспортний цех, Чорноліську лісну школу та рекреаційний пункт «Лісовичок»
   Чорноліський лісгосп обслуговує понад 19 тисяч гектарів лісових земель. Це основне бюджетоутворююче підприємство Знам’янського району. Підприємство у передовиках за показниками економічної успішності. До зведеного бюджету та фондів у 2018 році ним сплачено 27,6 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, з них 7,7 мільйона — єдиний соціальний внесок. У структурних підрозділах трудиться близько 200 працівників.
   Вагомою частиною виробничої діяльності лісгоспу є переробка деревини. Протягом року на підприємстві переробляється в середньому 6 тис. куб. м низькосортної деревини, випуск продукції переробки за 2018 рік становить 27 млн. грн.
    Для переробки придатні до 28 відсотків заготовленої під час догляду за лісовими масивами деревини. Її підприємство переробляє на власних дільницях. Неліквідом, перетвореним на тріску, опалюють приміщення структурних підрозділів
  Чорноліські лісівники займаються виготовленням паливних брикетів на відходах лісопиляння, цьогоріч запустили другу л
   Підприємство вирощує та реалізує декоративний посадковий матеріал і має гарні показники з його реалізації. Чималі надходження приносить продаж новорічних ялинок
  У базовому розсаднику Богданівського лісництва функціонує система крапельного зрошення. Тут вирощується до півмільйона штук лісоутворюючих деревних порід. У шкільному відділенні зростає 30 тис. шт. саджанців декоративного садивного матеріалу 15 видів.
   У тепличному комплексі Богданівського лісництва працює теплиця, обладнана автоматизованою системою управління. Теплиця експлуатується з метою отримання овочевої продукції в осінньо-зимовий період, вирощування екзотичних рослин. Надходження від реалізації вирощених овочів становлять близько 25 тис. грн. щорічно. В останні роки на підприємстві практикується вирощування квіткової продукції до весняних свят. Надходження від її реалізації становить понад 30 тис. грн. За 2018 рік реалізація декоративної продукції в цілому по підприємству становила 700 тис. грн.