Товариство лісівників України

Новина


07
вер

Наступної осені вперше за багато років поповниться популяція зубрів на Буковині

Абсолютна тиша та переговори - лише пошепки. На території Банилівського лісництва розташований вольєр, де проживають зубри. Та зловити в кадр цих тварин – справа не з легких, вони облюбували завбільшки 80 га і з людьми рідко пересікаються.
Самець Мулат перший показується на галявині. Це однин із тих зубрів, якого завезли у Сторожинецький лісгосп задля того, аби відродити популяцію буковинських лісових велетнів.

«Відновлювати чисельність буковинських зубрів почали ще  за радянської влади. На початку 90-х років на території Сторожинецького, Вижницького та Путильського районів мешкало близько 200 особин цієї тварини. Втім, через браконьєрство та частково господарську діяльність лісгоспів кількість зубрів у лісах Буковини значно скоротилася», - розповідає  Сергій ЧИСТОВ, головний мисливствознавець ДП «Сторожинецький лісгосп» .

Наразі на території вольєру проживають 12 зубрів: 9 дорослих особин та ще 3 молодих, які вже народилися тут.

За словами Сергія ЧИСТОВА, у Баниліському вольєрі зібрані представники різних генеалогічних ліній – зубрів австрійсько-німецької крові і східно-європейської. З 2014 року їх завозили  з лісів Вінниччини (Хмільницький лісгосп), Миколаївського зоопарку  та Львівщини (НПП «Сколівські Бескиди»).

На території вольєру може проживати поголів’я з 20 особин. Ці тварини самі себе забезпечують харчами, лише іноді взимку їх підгодовують.

«Розведення зубрів на Буковині - це не комерційний проєкт, а суто природоохоронний. Це єдиний на території України розплідник, де у напіввільних умовах  у тиші і спокої, на поживній кормовій базі народжувалися здорові зубренята. Уже наступного року ми плануємо випустити молодняк у дику природу для поповнення дикого стада цих червонокнижних тварин, що проживають у вижницьких і сторожинецьких лісах», - додав Сергій ЧИСТОВ, головний мисливствознавець ДП «Сторожинецький лісгосп»