Товариство лісівників України

Новина


17
лют

Нарада керівників обласних організацій Товариства лісівників – підсумки 2021-го і плани на 2022-й

Минулого тижня відбулася нарада керівників обласних організацій Товариства лісівників України, під час якої обговорювалися підсумки роботи Товариства за 2021 рік і плани на 2022-й.
   Розпочав нараду  Голова Товариства лісівників України  Юрій Марчук, під час якої  коротко зробив аналіз роботи Товариства за 2021-й рік та поділився планами на 2022-й рік.
   Зокрема, сказав, що всі заходи, які планувало Товариство лісівників України, виконали, багато цікавих ініціатив ТЛУ втілили у життя, подякував кіровоградським лісівникам у проведенні фінального етапу конкурсу шкільних лісництв, який відбувався у НЕНЦ України, підкреслив, що високу ефективність показала робота зі шкільними лісництвами. Це було видно з результатів конкурсу науково-дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який був присвячений сторіччю від Дня народження Бориса Лук’янова, колишнього Міністра лісового господарства України. Переможці обласних конкурсів були  відзначені преміями  ТЛУ і, за бажанням, мали можливість отримати цільове направлення для вступу в університети на лісівничі спеціальності.
   Вперше в історії фінал конкурсу вальників лісу відбувся у межах міста Києва. Це цікаво для глядачів, мешканців міста побачити роботу вальників вживу. На жаль,  міжнародний конкурс «Молодь в лісах Європи», який минулого року мав відбутися в Україні не реалізувався через карантин. Юрій Марчук висловив сподівання,  що цього року Україна прийматиме студентів – лісівників з Європи у нас, в лісах України і тут Товариство лісівників готове сприяти проведенню міжнародного конкурсу.
  Голова ТЛУ сказав,  що з липня минулого року він брав участь в ряді засідань експертної групи  РНБО, де позиції від імені членів Товариства в багатьох випадках були враховані. Експерти ТЛУ окрім участі в засіданнях експертної ради  РНБО, працюють над розробкоюі нормативно-правової бази для лісового господарства (пакет законів по пожежам,  інвентаризації), зараз йде робота над розробкою змін до земельного законодавства, щоб матеріали лісовпорядкування автоматично потрапляли до земельного кадастру для того, щоб у нас не було вилучення лісових земель за нецільовим призначенням, щоб кожна ділянка лісу мала свій кадастровий номер.
   Сьогодні членами Товариства лісівників є 22 тисячі чоловік. Це професійна громадська організація об’єднання лісівників України, яка має повне право представляти інтереси лісівничої громади у всіх питаннях і на всіх рівнях, включно з вищими ешелонами влади, що ми і зараз використовуємо.
В проекті указу від засідання РНБО за 30 грудня минулого року  вказано про перегляд податкової системи для лісового господарства, бо вона у нас одна з  найобтяжливіших, про необхідність створення фонду лісового фінансування, як єдиного фонду, про потребу створення окремої системи фінансування на виконання доручення Президента щодо  розширення лісовідтворення.
   Юрій Марчук розповів і про плани на 2022-й рік: «Продовжуємо роботу з учнівськими лісництвами, яких на сьогодні нараховується 560, 17 тисяч школярів задіяні у роботі шкільних лісництв,  ми проводимо конкурс науково-дослідницьких робіт, це справжня просвітницька і професійно – орієнтовна робота. І жодна з громадських організацій, окрім ТЛУ,  цим не займається".
Товариство лісівників України сьогодні працює над створенням і виданням  атласу «Дендропарки лісгоспів». Говорячи про екологічне виховання і маючи для цього всі можливості лісгоспів, ТЛУ планує розробити інтерактивну карту туризму в лісах країни, щоб  мешканці громад знали, куди недалеко можна поїхати, на що подивитися. Висловив побажання, щоб така просвітницька діяльність, якою ми займаємося, набула нових форм.
  Йшлося і про необхідність створення, модернізації і розвитку вже існуючих  лісівничих просвітницьких центрів, де можна проводити екскурсії, знайомити відвідувачів з історією лісового господарства, популяризувати професію лісівника. «Звертаю  увагу, що при реорганізації підприємств ряд будівель будуть виведені з обігу. Дуже легко їх віддати, чи продати, але, з моєї точки зору, є три напрямки, як їх можна використати. Ті будівля, які розташовані у гарних місцях, можуть бути використані під просвітницькі центри, щось може бути використано для прийому туристичних груп, внесення їх в екскурсійні маршрути. У цьому напрямку гарно і давно працюють польські лісівники,  це є  у країнах Балтії, ми лише почали в цьому напрямку працювати. Ще один варіантів використання цих будівель – житло для молодих спеціалістів. Над цими питаннями потрібно попрацювати» .
   Любов Полякова – завідувач Сектору міжнародних відносин, науки та зв'язків з громадськістю  Держлісагентства України розповіла про міжнародний конкурс «Молодь в лісах Європи», який за планом має  відбуватися в Україні: «Ми поставили умову для організаторів, що рішення має бути прийняте не пізніше квітня місяця, щоб ми встигли підготуватися. Попередньо було домовлено, що конкурс буде приймати Волинська область». Подякувала  Товариству лісівників за тренінг, який провели для представників пресслужб у грудні місяці. Висловила побажання на продовження таких тренінгів, бо питання комунікації х громадськістю сьогодні є чи не найважливішим. Нагадала про те, що 21 березня у Міжнародний день лісів стартує акція Держлісагентства «Створюємо ліси разом-2022». Перед лісівниками стоїть складне завдання – виконання завдання Президента «Зелена країна».
   Олексій Голубчак, керівник Івано-Франківської обласної ради  ТЛУ сказав, що лісівникам потрібно тісніше працювати з ОТГ, щоб мешканці населених пунктів, де розташовані лісгоспи і лісництва бачили роботу лісівників, знали, що роблять лісівники для ОТГ  і розуміли, як від роботи лісгоспів і сплачених лісогосподарськими підприємствами податків, залежить наповнення місцевих бюджетів і, відповідно, покращення соціальної сфери регіону, привернути увагу до праці лісівників. Запропонував активніше висвітлювати роботу лісівників, яку вони роблять, облаштовуючи рекреаційні пункти і туристичні об’єкти.   
   Голова Чернівецького обласного ТЛУ Володимир Пилип’юк підтримав Олексія Голубчака в тому, що  тема співпраці з ОТГ набуває актуальності. Як приклад – виділення земель під заліснення і при спілкуванні безпосередньо з представниками ОТГ, ми можемо знайти вирішення спільних проблем.
   Ю. Марчук звернувся з пропозицією розповідати про співпрацю з ОТГ, ділитися досвідом, сказав, що ми чекаємо на пропозиції від обласних організацій Товариства про заходи, які планують провести, пропозиції і зауваження до удосконалення нормативно-правового законодавства, яка регулює роботу лісогосподарських підприємств.
   Віктор Корнієнко, перший заступник Голови ТЛУ  наголосив на необхідності співпраці обласних організацій ТЛУ і центральним апаратом ТЛУ, нагадав про конкурси, які ініціювало Товариство.
   Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук звернувся до керівників обласних організацій ТЛУ: «На тлі подій, які сьогодні розвиваються в Україні, звертаюся голів обласних рад ТЛУ із проханням підтримати тих людей, які виявили бажання стати членами територіальної оборони, а враховуючи те, що працівники лісової охорони відносяться до правоохоронних органів, мають право на носіння зброї, думаю, що їх будуть залучати до загонів територіальної оборони,  в першу чергу. Тому керівники обласних організацій Товариства лісівників України повинні їх підтримати. Люди, які запишуться в тероборону, мають бути підтримані керівниками підприємств, соціально захищені, зі збереженням робочого місця».