Товариство лісівників України

Новина


17
жов

Наполеглива праця прес-служби - це основа великих досягнень цілої системи лісового господарства

16 жовтня, в Навчально-науковому інституті лісового i садово- паркового господарства, на кафедрі ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України відбулась Міжнародна науково-практична конференція   «Відновлення, охорона й збереження рослинного світу лісів України в умовах техногенного навантаження та змін клімату». На засіданні присутні - працівники Державного агентства лісових ресурсів України, Товариства лісівників України, поважні вчені й лісівники, журналісти, помічники народних обранців та інші.
   На самому початку Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук відзначив престижними нагородами журналістів, які пишуть на лісову тематимку. Cаме завдяки пресі відбувається комунікація людейу зелених кешкетах з суспільством, змінюється негативна думку щодо лісівників, яка була в більшості випадків сформована штучно за допомогою фейків й під впливом певної дезінформації задля реформування галузі й передачі лісів у концесію.
   Сміливі, цікаві репортажі, відзняті у важких умовах, пліч-о-пліч разом із лісівниками, робота яких відноситься до небезпечних і важких
   Ліс не знищується заради прибутку, а лісові господарства оберігають ліс, піклуються про нові насадження, займаються санітарними рубками - позбуваються сухостійних дерев, яких, на жаль, більшає через зміни клімату. І все це на серйозному контролі відповідних європейських інституцій. Лісівники самі зацікавлені у ощадних методах заготівель. І це варто показувати.
    Ніхто не почувається добре без роботи. Наполеглива праця прес-служби - це основа великих досягнень цілої системи лісового господарства. Не доклавши зусиль, не можна зробити чогось захопливого. Для того, аби щось здійснити, потрібно важко попрацювати над ставленням цілей та розроблянням планів для досягнення бажаного. І залишатися на плаву - це також важка робота.
   Мало кому на шляху до успіху вдалося уникнути наполегливої праці. Ви можете підійматися повільно, але повинні бути впевнені, що підіймаєтесь. Тому щоб зробити цікавий матеріал, журналісти, працівники прес-служби повинні пройти не один кілометр, переспати на полонині, в дерев'яній колибі, вміти працювати в умовах кризи, попасти інколи в халепу, або навпаки насолоджуватися неймовірно дивовижними краєвидами, зафіксувати їх та показати читачам та глядачам.
   А будь-яка праця має бути оцінена. Відтак Юрій Миколайович Марчук вчора вручив заслужені нагороди
У номінації «За серію авторських публікацій в ІНТЕРНЕТІ, популяризацію лісової тематики У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ» таких учасників конкурсу:
   перше місце - творчий колектив під керівництвом Юлії Давидової, прес-секретаря Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства (номінант Закарпатського ОУЛМГ);
   друге місце – Іванна Масяк, кореспондент мережі гіперлокальних інтернет-ресурсів Район.UA (номінант Волинського ОУЛМГ);
   третє місце– Галина Муравська, прес-секретар ДП «Жовківське лісове господарство» (номінант Львівського ОУЛМГ);
   третє місце – Ауріка Маліновська, прес-секретар Київського ОУЛМГ, адміністратор сторінки «ЛІСОЛЮБИ УКРАЇНИ» (пропозиція Ради Товариства лісівників України);

   Визначити переможцями конкурсу у номінації «За краще висвітлення лісової тематики У ДРУКОВАНИХ ЗМІ (районні, обласні, всеукраїнські ЗМІ)» таких учасників:
   перше місце залишилося без переможця;
   друге місце – Оксана Нікітіна, прес-секретар ДП «Гайсинське лісове господарство» Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства;
   третє місце – Світлана Горошко, прес-секретар Рівненського ОУЛМГ (за випуск вкладки «Лісовими стежками» у газеті «Вісті Рівненщини»).
   Опісля, відповідаючи перед прес-конференцією на питання журналістів Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук відмітив про важливість лісівничої та наукової роботи в охороні та збереженні лісу й тваринного світу
   «В останні роки університет став публічним майданчиком для обговорення та розв'язання лісівничих проблем. Адже лісівники та науковці не тільки обговорюють проблеми, але й пропонують проєкти законів. У попередньому скликанні ВРУ у нас було три засідання комітету з питань аграрної політики. Наразі у нас налагоджені зв'язки з екологічним комітетом аграрної політики, а минулого тижня були зустрічі з керівниками цих комітетів. І варто зазначити, що є порозуміння».
   Варто зазначити, що в Україні масове всихання лісів і з ними потрібно боротися. Наразі проблема всихання сосняків і смерекових є надзвичайною і всихаючі ліси - катастрофа для України. За підрахунками вчених площа всихання лісів, які потребують заміни, становить 450 тисяч гектарів. Якщо у нас повна заборона на вирубку і йде зменшення площ заготівлі, то в тій же Німеччині Уряд виділив на ліквідацію всихачих лісів 805 мільйонів євро. А ми говоримо далі й чекаємо, поки наш ліс буде знищений короїдом.
   В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, стрімко поширюється масове всихання хвойних лісів, пов'язане зі зміною клімату, зокрема, глобальним потеплінням. Температура підвищується і зменшується кількість опадів, через це знижується рівень ґрунтових вод. У зв'язку з цим, дерева втрачають опір до заселення шкідливими комахами.
   Сьогоднішня зустріч також підіймає також актуальні для людства теми: стан і відтворення лісових екосистем на порушених територіях унаслідок техногенного навантаження та видобутку бурштину й біотехнологічні методи в лісовому та садово-парковому господарстві, збереженні генофонду багатовікових дерев й унікальних рослин.
   Видобуток бурштину на Поліссі через його поверхневе залягання ведеться нелегально, кустарним способом з максимальною шкодою для природних екосистем. Відтак враховуючи, що Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину, як за його кількістю, так і якістю, врегулювання законного добутку бурштину є нагальним, при цьому потрібно враховувати:
   - посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток та скупку бурштину; необхідність організації ринку бурштину та створення бурштинової біржі, що допоможе визначити об'єктивну ціну та його реалізацію виключно на ринкових умовах; зацікавленість, в тому числі економічну і соціальну, місцевих громад в легалізації видобутку бурштину; прозорий порядок в реалізації ліцензій на видобуток бурштину при обов'язковій рекультивації земель.
   Ці й ще багато питань були розглянуті на засіданні та рішення конференцій були направлені в роботу групу Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування для врахування в підготовці законодавчих актів.