Товариство лісівників України

Новина


24
лют

«Найголовніше – це колектив, у якому працюєш, адже це запорука розвитку всього господарства»

У Берегівському лісгоспі дбають про своїх працівників згідно зі всім нормам з охорони безпеки праці на виробництві
    Берегівське лісове господарство розташоване, переважно, у Берегівському адміністративному районі Закарпатської області. Незначні за величиною площі окраїн суцільних лісових масивів розміщуються у Мукачівському (24 га) та Іршавському (415 га) районах. Відповідно до комплексного лісогосподарського районування Західного регіону України територія лісгоспу відноситься до лісогосподарського району Закарпатської низовини з лісостеповими дубовими лісами. Уся територія лісгоспу віднесена до рівнинних лісів і знаходиться на півдні західної частини області.
   Загальна площа лісового фонду, наданого підприємству у постійне користування, сягає 9,042 га. Корінними рослинними формаціями вважаються дубові ліси з домішкою у складі граба, ясена, липи та інших порід. У заплавних дубових лісах зрідка трапляється вільха, явір,тополя або формуються чисті дубняки.
Найбільш поширеними типами лісу в лісовому фонді підприємства є свіжі та вологі грабові діброви і судіброви, які в основному займають підвищені та рівнинні ділянки рельєфу. В понижених місцях домінують діброви і судіброви сирих гідротопів.

   При веденні лісового і мисливського господарства лісівники Берегівщини надають перевагу екологічно спрямованим способам та методам господарювання у лісах. Екологічні пріоритети проявляються вже на рівні законодавства та впровадження нормативно-правових актів. Зокрема, при функціональному поділі лісів за екологічним і соціально-економічним значенням 50,1 % лісового фонду підприємства віднесені до категорій захисних лісів, рекреаційно - оздоровчих лісів та лісів природоохоронного призначення.
   Директор лісгоспу Богдан Шойного розповідає: «Щоб найти спільну мову з колективом та щось змінити, в першу чергу потрібно почати з себе. Лише організувавши себе, зможеш далі щось робити». А працювати є над чим. За останній час вже вдалось щось змінити. Починаючи з 2012 року для лісівників Берегівщини збільшені витрати на охорону праці. Якщо в 2012 році на охорону праці було витрачено всього 23 тисячі гривень, то за минулий 2019 рік ми витратили 233 тисячі гривень. У лісгоспі закупили новий спецодяг для працівників, що повністю відповідає усім нормам з охорони безпеки праці на виробництві. Ми закупили нове взуття, спецодяг для державної лісової охорони й працівників, які працюють на заготівлі лісопродукції, на доглядах за лісовими культурами. Окрім того закупили спеціальний інвентар для вирубування ожини, заготівлі деревини.
   Для безпеки і якісної роботи лісорубів ми закупили нові інструменти, спеціальні вагончики, в яких наші працівники можуть зігрітися. пообідати і відпочити під час роботи на лісосіці. Це забезпечить сировиною підприємство, тим самим значно збільшилися обсяги роботи, а отже і підвищилася заробітна платня у працівників, а тому люди зацікавлені у вчасно виконаній ними роботі. Наші працівники соціально захищені й є стимул працювати більш ефективно. Той майстер лісу, який вчасно виконав посадку лісових культур, отримує премію в 35%, якщо за цілий місяць немає самовільної рубки - плюс 35% премії, якщо заготівля, тобто рубка головного користування або вибірково-санітарна рубка проведена вчасно, то наш працівник отримує так само 30 % премії. За таким принципом у нас працюють лісничі, майстри лісу, інженери, лісоруби.
   Найкращим працівникам ми закупили мотоцикли для роботи, трактор, адже гостро стоїть потреба в новеньких тракторах, які можна використовувати і для прокладання мінералізованих смуг, використовуючи в протипожежних заходах, так і для роботи в розсадниках.
   Та крім цього у лісгоспі продовжують виконувати щоденні справи: і садіння нових лісів та догляд за культурами, заготівля деревини, охорона та захист лісу від шкідників, розвиток мисливського господарства тощо.
   Богдан Шойного зазначає: «Найголовніше – це колектив, у якому працюєш, адже це запорука розвитку всього господарства».