Товариство лісівників України

Новина


11
лют

Національному природному парку "Сколівські Бескиди" - 20 років!

З метою збереження, відтворення і раціонального використання ландшафтів і природних комплексів західної частини Українських Карпат 11 лютого 1999 року Указом президента України №157 створено національний природний парк «Сколівські Бескиди».

    Шановні працівники національного природного парку «Сколівські Бескиди»!
    Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства вітає Вас з 20-ою  річницею створення національного природного парку «Сколівські Бескиди»!

   З метою збереження, відтворення і раціонального використання ландшафтів і природних комплексів західної частини Українських Карпат 11 лютого 1999 року Указом президента України №157 створено національний природний парк «Сколівські Бескиди». Парк знаходиться у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України і входить до складу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.
   Ідея створення національного природного парку «Українські Бескиди» в Карпатському регіоні області виникла ще у 70-х роках ХХ століття. В кінцевому варіанті за напрацюваннями науковців та працівників природоохоронних установ парк створено на площі 35684га, з яких 24702 га надано в постійне користування.
З початку діяльності парку колектив своєю щоденною працею забезпечує збереження, відтворення та раціональне використання ресурсів рослинного та тваринного світу, унікальних природних комплексів на території Сколівських Бескидів.  
   Рослинна флора парку нараховує 930 видів судинних рослин. Тут поширені 40 видів рослин, занесених до Червоної книги України. НПП «Сколівські Бескиди» володіє розвиненою рекреаційною і туристичною інфраструктурою та ефективно працює по 9 природоохоронних програмах в напрямках екологічного, економічного і соціального розвитку: рекреаційної та еколого-освітньої діяльності, збереження етнокультурної спадщини, лісівничих досліджень заповідної зони Сколівських Бескидів та  ін.
   Національний природний парк бере також участь у двох міжнародних проектах. Перший – це програма реінтродукції бізона європейського (зубра) в «Сколівських Бескидах, в межах  якої до нас завезено 11 особин зубра європейського, котрих після року утримання у вольєрах випустили  у природу. Стадо нараховує вже 34 особини. Другий міжнародний  проект -  «Збереження карпатських пралісів», який розпочався у 2014 році і  триває досі. Мета цього проекту, який виконується Українським товариством охорони птахів за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), – збереження карпатських пралісів і старовікових лісів шляхом розширення територій покриття цих цінних лісових масивів національними природними парками українських Карпат.
   Слід зазначити, що велика увага приділяється еколого-просвітницькій роботі, при національному природному парку діють 4 еколого-просвітницькі центри, 1 еколого-інформаційний центр та  3 шкільних лісництва. Усі бажаючі можуть ознайомитися з природою парку, здійснивши подорожі по еколого-пізнавальних маршрутах та стежках: на території парку прокладено та облаштовано 10 еколого-пізнавальних стежок та маршрутів, 2 веломаршрути і 2 автомаршрути; відкрито та облаштовано 8 рекреаційних зон та 2 туристичні притулки. Виконується також програма збереження етнокультурної спадщини Сколівських Бескидів.

   Лісівники Львівщини бажають працівникам НПП «Сколівські Бескиди» невичерпної енергії та наснаги на шляху збереження та примноження  природи - неоціненного багатства нашого краю!