Товариство лісівників України

Новина


04
жов

Начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець зустрівся зі студентами- лісівниками

«Зелена країна для кожного з нас» – під таким гаслом у Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства пройшла зустріч начальника управління Віктора ЧИГРИНЦЯ з майбутніми лісівниками – студентами кафедри садово-паркового та лісового господарства Сумського національного університету. Зустріч відбулась 1 жовтня з нагоди початку в області загальнодержавної акції «Створюємо ліси разом» та офіційного старту програми Президента України «Зелена країна».
«Сьогодні у нас історичний момент. І запрошена преса стане її свідком. Сьогодні ми на порозі серйозного марафону з відрізками в три та десять років. І ту естафету, яку починаємо ми сьогодні, продовжувати саме вам, майбутнім лісівникам, і саме вам підсумовувати її фінішні результати», – зазначив начальник управління.

Він нагадав, що 7 червня цього року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження і відтворення лісів». Була розроблена програма «Зелена країна». Відповідно до її заходів за три роки в Україні висадять 1 мільярд нових дерев, а за 10 років площа лісів в Україні збільшиться на 1 мільйон гектарів. З 1 жовтня Держлісагентство офіційно долучається до реалізації заходів програми.

Щоб зрозуміти, які завдання постають перед сумськими лісівниками, і чи посильне їх виконання, Віктор ЧИГРИНЕЦЬ навів деякі цифри.   

Так, загальна площа земель лісового фонду Сумської області  452.1 тисяч гектарів, лісистість території складає 17,9 %.  За державними підприємствами Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства закіплено 285,7 тис. га, або 63,2 %.

Для оптимальної лісистості області – 20% – необхідно додатково створити в межах 36 тис га нових лісів. Тобто дольова участь Сумщини у президентській програмі близько  200 млн дерев.

Щорічно в Україні відтворюється понад 40 тис га лісів, а це 200 млн дерев. Щорічно держлісгоспи управління висаджують близько 1500 га в рік, а це близько 10 млн дерев. Тому, щоб втілити в життя президентські ініціативи, ще треба багато над чим попрацювати.

Обговорювались питання і додаткових земель для проведення такого масштабного заліснення, і обсягів заготівлі лісового насіння та вирощення якісного садивого матеріалу, і видів дерев, які планується висаджувати, і забезпечення догляду за новоствореними лісовими насадженнями. Адже питань, які нині постають перед сучасним поколінням лісівників щодо втілення в життя заходів Програми, дійсно, маса. І це саме ті питання, які в майбутньому вирішувати новій лісівничій зміні.

Особливий акцент у своїй промові начальник управління зробив на загальнодержавну акцію «Створюємо ліси разом».

«Стати не лише свідком, а й учасником цих процесів може кожен бажаючий. Для цього необхідно  долучитись до загальнодержавної акції «Створюємо ліси разом», яка стартує в Україні сьогодні, 1 жовтня, і триватиме по 30 листопада, в залежності від погодних умов. Ми готові створити всі умови для участі громадськості у цих заходах», – наголосив Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.