Товариство лісівників України

Новина


20
лис

На Житомирщині всі лісові пожежі цього року виникли з вини населення

В переважній більшості лісгоспів Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства лісова охорона в цьому році не допустила жодної пожежі.
В чверті підприємств зафіксовано по 1-2 випадки загорянь. 
Додамо, що всі 16 випадків  лісівники ліквідували оперативно,  доки  вогонь не встиг розповсюдитися на великі площі. До гасіння однієї пожежі довелося залучати рятувальників. Відтак вогнем пошкоджено трохи більше 7 гектарів насаджень. Проте всі пожежі носили низовий характер і лісу особливої шкоди не завдали. Відтак побічні збитки від цих пожеж складають 24,4 тисячі гривень.
Варто зауважити, що цьогорічна площа пожеж в держлісфонді в десятки разів менша минулорічної.
«Такої позитивної динаміки вдалося досягти  завдяки організованій, чіткій системі  протипожежних заходів у лісогосподарських підприємствах, - зауважує перший заступник начальника управління Роман Ільїн. -  З квітня по жовтень добре підготовлені, оснащені необхідними засобами, пожежні ланки вели цілодобове чергування в лісгоспах та лісництвах. Спостережні пункти обладнані найновішою технікою: відеокамери здатні зафіксувати загоряння на ранніх стадіях, а спеціальна програма швидко та точно визначає  його координати.»
Прикрий факт, але всі  16 пожеж виникли  з вини населення.  Місцеві мешканці, котрі на словах так вболівають за долю лісу, нерідко через необережність чи недбалість, а то й навмисне стають призвідниками справжньої біди в екосистемах.
Аж 6 навмисних підпалів впродовж кількох днів ліквідовувала навесні лісова охорона Коростенського лісгоспу. Пожежним бійцям підприємства довелося добре попрацювати, щоб не допустити розповсюдження вогню. Матеріали за цими та ще за 4 фактами передано до правоохоронних органів. Проте на сьогодні порушники жодним чином не покарані.