Товариство лісівників України

Новина


01
жов

На Житомирщині відкрито насіннєво-селекційний центр!

Завод, побудований на базі Гладковицького лісництва ДП “Овруцьке спеціалізоване лісове господарство”, щорічно вироблятиме до 5 мільйонів сіянців хвойних порід закритої кореневої системи. Це особливо важливо, тим більше в регіонах, де ліс постраждав від пожеж та бойових дій.
Голова Держлісагентства Юрій Болоховець: “Відкриття насіннєво-селекційних заводів – це один із пунктів програми “Зелена країна”. Технологія висаджування сіянців із закритою кореневою системою дозволяє продовжити період, коли погодні умови дозволяють садити ліс”.
За словами Голови, основна перевага сіянців із закритою кореневою системою – збільшення часового проміжку для висадки, що суттєво розширює можливості лісогосподарських підприємств при плануванні посадкових кампаній. Сіянці з закритою кореневою швидше розвиваються, скорочуються витрати на догляд за насадженнями до того, як утвориться повноцінний ліс.
Щодо  головних принципів роботи лісового центру, то це використанням насіння з об'єктів постійної лісонасіннєвої бази, вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою, контроль якості робіт на кожному з виробничих процесів.
У своїй структурі лісовий селекційно-насіннєвий завод має підрозділ із переробки та зберігання лісонасіннєвої сировини, оснащений відповідним сучасним обладнанням. Зокрема шишкосушарню, яка складається з обладнання, що на виході дозволяє отримати високоякісне насіння практично без використання ручної праці.
Насіннєсховище забезпечуватиме тривалий час зберігання підготовленого насіння без втрати ним схожості.
Комплекс з висіву лісового насіння складається з висівної лінії Beta-65 барабанного типу.
На виході ми отримуватимемо  стандартний садивний матеріал, який характеризуватиметься покращеною генетико-селекційною якістю, високою приживлюваністю протягом всього вегетаційного періоду, стійкістю до несприятливих умов навколишнього природного середовища, високою конкурентоздатністю, швидшим змиканням лісових культур, створених з нього.
Частина сіянців буде використовуватися для осіннього садіння лісових культур, решта у спеціальних сховищах у стані спокою зберігатиметься до весни.
Для цього призначена камера з конторольованим кліматом для зберігання сіянців, проєктна кількість одночасного зберігання сіянців - 1700 тис. шт.