Товариство лісівників України

Новина


01
жов

На Житомирщині відбулося виїзне засідання колегії Держлісагентства

На Житомирщині відбулося виїзне засідання колегії Держлісагентства, в ході якого, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, голова екологічного комітету Верховної Ради Олег Бондаренко, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов, народні депутати України, голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та облради Володимир Федоренко разом із начальниками обласних управлінь лісового та мисливського господарства України знайомилися із роботою державних лісогосподарських підприємств області.
В ході пленарного засідання учасники заходу обговорили  стратегічні питання розвитку лісової галузі та її внесок в обороноздатність та енергетичну безпеку держави.
Житомирські лісівники ділилися із колегами з усієї України своїми напрацюваннями. Як проходить модернізація виробничої діяльності, продемонстрували в державному підприємстві «Коростенське лісомисливське господарство». Там учасники колегії оглянули лісопромисловий комплекс:  роботу  дровокольного верстату в контексті забезпечення потреб соціальної сфери у готовій дров’яній продукції,  стрічкової пилорами «PRIMULTINI»,  лісопильної лінії «Walter» та сушильного господарства.
Роботу столярного цеху з виготовлення зрощених виробів та цеху з пошиття форменого та спецодягу гостям продемонстрували в державному підприємстві «Лугинське лісове господарство».
Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України,  відзначив, що попри воєнний час, лісове господарство продовжує системний рух уперед. «Крім того, - зауважив Міністр. -   важливо продовжувати роботу із цифровізації галузі. Інтернет-магазин "ДроваЄ" повинен стати зручним та зрозумілим для кожного громадянина, на кшталт звичайних інтернет-магазинів, до яких звикли люди. З початком опалювального сезону сервіс повинен працювати досконало, щоб кожен, хто має таку потребу, був забезпечений дровами, - Цього року уся країна готується до складної зими та покладає великі надії на  забезпечення дровами. Це питання перебуває на контролі у Президента та Прем'єр-міністра країни. Тож ми не маємо права схибити. Багато у чому від лісової галузі залежить чи будуть українці з теплом.»
Чи не найбільше уваги учасники колегії приділили протипожежному напрямку роботи лісогосподарських підприємств Житомирщини. Відтак, пожежну техніку, лісопожежні станції та пункти зосередження пожежного інвентаря детально оглядали та обговорювали  в Коростенському, в Лугинському та в Овруцькому лісових господарствах. Лісівники області створили систему трирівневого відеонагляду над абсолютно усією територією області та відпрацювали алгоритм миттєвого оповіщення та реагування усіх, хто може бути задіяний на гасінні пожеж.
«Зараз ліс Житомирщини перебуває  під суцільним відеонаглядом, - відзначив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.  -  72 відеокамери, обʼєднані в систему “Око”, слідкують за виникненням загорянь у лісі. В кожному лісництві черговий через монітор бачить всю територію лісництва, і на центральному пульті лісгоспу ще один оператор теж моніторить уже всі ліси лісгоспу. Якщо якесь загоряння пропустить один – то обов'язково побачить другий. Оператор на рівні управління бачитить усі ліси області. Лісівники області винесли уроки із ситуації весни 2020 року і проводять системну роботу, спрямовану на недопущення подібного в майбутньому».
Позитивно оцінив роботу лісових господарств Житомирщини і голова Житомирської ВОДА Віталій Бунечко: «Ліси Житомирщини з перших днів війни перетворилися на справжню фортецю, ставши надійним прихистком для захисників України та постійною загрозою для ворожих військ.
Сотні тисяч кубометрів деревини за лічені години перетворилися у фортифікаційні споруди. Техніка, що працювала донедавна для створення мінеральних смуг, стала оборонним транспортом для риття траншей. Лісівники у прикордонних громадах продовжували виконувати свою звичну роботу, але в набагато складніших умовах. А поряд з цим, ставали найкращими помічниками для наших захисників.»
Про те, що навіть в умовах війни лісівники Житомирщини відновлювали ліс та виконали заплановані обсяги  садіння, що впродовж останніх років лісові господарства області провели масштабне технічне оновлення,  про напрацювання в  напрямку охорони лісу та новітні техноллогії в лісокультурному виробництві говорив у своєму виступі начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.
«Незважаючи на негативні тенденції на світовому ринку деревини, зниження попиту та цін, до яких в нашій державі додалися ще й об’єктивні труднощі реалізації через військовий стан, нам вдалося не лише утримати темп, а й покращити виробничо-фінансові показники діяльності, - проінформував учасників колегії очільник обласного управління.  - За 8 місяців нинішнього року бюджети усіх рівнів лісові господарства області поповнили на 737,3 мільйона гривень – це на 74 мільйони гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.»
Зауважено було і про те, що на 20% зріс рівень заробітної плати працівників державних лісогосподарських підприємств області порівняно із відповідним періодом попереднього року. 
За січень-серпень 2022 року середня заробітна плата штатного працівника складає 16 тисяч 220 гривень, а в серпні вона досягла рівня 21 тисячі 374 гривень.
На завершення Віктор Сахнюк запевнив,  що лісівники Житомирщини і надалі добросовісно та відповідально виконуватимуть усі покладені на них завдання, з усією відповідальністю дбатимуть про те, щоб область мала здорові та високопродуктивні ліси, щоб вчасно проводилися відрахування до державної казни і найголовніше – щоб досягти якнайшвидшої нашої перемоги та миру