Товариство лісівників України

Новина


10
лип

На Житомирщині розробляється проект будівництва заводу із вирощування сіянців із закритою кореневою системою

Про це повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк на Овруччині в ході зустрічі з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Романом Абрамовським, головою Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олегом Бондаренком, головою Комітету з питань правоохоронної діяльності Денисом Монастирським та головою Житомирської ОДА Віталієм Бунечком, котрі з робочим візитом відвідали держлісгоспи Житомирщини, аби побачити, як лісівники долають наслідки весняних лісових пожеж.
    Зокрема, в Овруцькому спецлісгоспі столичні гості мали можливість оглянути ділянки, постраждалі від вогню, на котрих лісівники нині проводять прибирання пошкоджених дерев.
   «Станом на 1 липня в насадженнях, які пошкоджені лісовими пожежами, відведено в рубання  і  протаксовано дерева на площі майже 3 тисячі гектарів, - повідомив Віктор Сахнюк. -  Нині в таких насадженнях працює 156 лісозаготівельних бригад з усіх підприємств управління. Мусимо якнайшвидше розчистити постраждалі ділянки, з тим щоб в найкоротші терміни провести лісовідновлення».

   А там, де це можливо, лісівники вже проводять лісовідновлення. Це насамперед ділянки лісових культур минулих років, котрі вогонь пошкодив, або знищив.

   «На площі  32 гектари ми вже висадили новий ліс, - додав Віктор Сахнюк, -  на 87 гектарах  - провели доповнення та виправлення. Садіння проводимо сіянцями із закритою кореневою системою – такий садивний матеріал має гарну приживлюваність навіть влітку. В цьому контексті, в управлінні триває робота над проектом з будівництва заводу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, що є необхідним в умовах зміни клімату, підвищення температур та відновлення великих площ, пройдених пожежами. А вже цієї весни ми суттєво збільшили площі посівів лісового насіння, побудувавши нові теплиці та розсадники, з тим, аби мати достатньо саджанців.»

   На одній із таких ділянок Ситовецького лісництва Овруцького спецлісгоспу, котрий найбільше постраждав від пожеж, учасники зустрічі мали можливість долучитися до садіння, котре в цей час проводили працівники підприємства.

   «Робота ця нелегка, але дуже приємна,» - зазначив по завершенню Роман Абрамовський.