Товариство лісівників України

Новина


26
лют

На Закарпатті настає золота пора для квіткових браконьєрів

Початок весни – золота пора для квіткових браконьєрів. Близько 20 мільйонів пролісків знищують щороку в Україні саме на початку весни. Тому зараз лісівники починають проводити рейди із вилучення первоцвітів у торговців.
    Лісівники Ужгородщини намагаються дати відсіч квітковим браконьєрам ще до початку зриву. Щороку вони проводять спеціальну операцію «Первоцвіт», до якої залучають і екологів, і правоохоронців. Про це повідомив керівник Ужгородського держлісгоспу Василь Кий. «З настанням теплої пори року працівники державної лісової охорони спільно з представниками Державної екологічної інспекції та Нацполіції проводять рейди. За придбання та реалізацію рослин, занесених до Червоної книги України, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88−1 КУпАП. Покарання передбачене у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів рослинного світу, чи без такої.
   За знищення відповідних ранньоквітучих видів рослин накладається штраф, за статтею 90 Кодексу України про адміністративні порушення, від двадцяти (340 грн) до тридцяти (510 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб — від тридцяти (510 грн) до п'ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого».
  Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Наголошуємо, що порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти.
   Василь Васильович додає, що метою ж рейдів «Первоцвіт» є, завдання, якщо не унеможливити, то звести до мінімуму випадки продажу квітів, які внесені у «Червону книгу».