Товариство лісівників України

Новина


03
сер

На всеукраїнських змаганнях вальників лісу Тернопільщину представлятиме Ілля Навотний

31 липня, на базі Бережанського лісництва державного підприємства «Бережанське лісомисливське господарство», під егідою ТОО Товариства лісівників України, за сприяння обласного управління лісового та мисливського господарства, відбулися XXI обласні змагання вальників лісу. Цього року участь у конкурсі взяли сім учасників, серед яких один учасник-юніор.
    Учасники показали майстер-клас під час виконання кожного з п’яти конкурсних змагань – валці дерева, монтажу ланцюга бензопили, обрізанні сучків, комбінованому й точному розкряжуванні дерева, що свідчили результати конкурсу, адже відрив між конкурсантами до кінця проведення змагань був мінімальний. Якщо, наприклад, Іван Куриляк, представник Бережанського лісгоспу (майстер лісу Конюхівського лісництва), під час звалювання дерева вийшов на перше місце, то в розкряжуванні комбінованим різом кращим був Ілля Навотний (лісоруб VI категорії, представник ПП «Пролісок О»), хоча він випередив лише на 1 бал представника ДП Тернопільський лісгосп» Ігоря Бойка, майстра лісу Буданівського лісництва. А от юний представник підприємства-організатора змагань Віталій Мищишен (майстер лісу Бережанського лісництва) показав найкращий результат у точному розкряжуванні колоди, здобувши перше місце в цьому конкурсному завданні.
     До слова, не так легко вправлятись із бензопилою: тримаючи доволі важкий інструмент, що постійно дзижчить у твоїх руках, а рівень децибелів зашкалює безпечні для слуху норми. Крім того, згідно з правилами техніки безпеки, вальник лісу має бути екіпірований всіма можливими засобами, в т.ч. спецодягом і взуттям, аби праця була безпечною і він, відпрацювавши зміну на лісосіці, повернувся додому живим і неушкодженим. І якщо взимку вся ця екіпіровка сприймається досить нормально, то влітку, під час 30-градусної спеки, важко здійснювати виконання небезпечних робіт, та цього вимагає дотримання техніки безпеки при їх виконанні. І все ж, як поділилися думками конкурсанти, це почесна праця, а саме проведення конкурсу – це свято і спорт водночас, адже всі без винятку напередодні відповідального конкурсу тренуються. Це додає впевненості під час виконання завдань, і хоча робота щоденна, конкурсне завдання – це екзамен. Не дарма ж вальників лісу називають лісовими хірургами. Від їхньої точності залежить увесь виробничий процес підприємства. І незважаючи на те, що сьогодні в суспільстві професію лісоруба розглядають здебільшого в негативному ракурсі, раціональне зерно дезорієнтованих думок колись проросте в загальнонаціональне усвідомлення, що ліс потрібно ростити, а, коли час прийшов, потрібно вчасно забрати. І це безперервний процес, який повторюється десятки й сотні років.
     Для забезпечення охорони праці, підприємства вкладають щороку чималі кошти. Зокрема, за підсумками 2017 року, на охорону праці лісогосподарськими підприємствами спрямовано 2,6 мільйона гривень. Як поінформував головний інженер ДП «Бережанський лісгосп» Леон Наконечний, в лісомисливському господарстві дбають про безпечні умови праці, відтак цього року уже витратили 125 тисяч гривень.
     Пальму першості виборов уже неодноразовий переможець конкурсу-змагання обласного рівня, представник ПП «Пролісок О», що надає послуги з лісозаготівельних робіт Скала-Подільському лісництву державного підприємства «Чортківське лісове господарство», Ілля Навотний, друге місце в Ігоря Бойка з Тернопільського лісгоспу, трійку призерів замикає Дмитро Чорнобай, лісоруб VI категорії Почаївського лісництва Кременецького лісового господарства.
До речі, Ілля вже вчетверте представлятиме Тернопільщину на всеукраїнських змаганнях вальників лісу. Тож бажаємо удачі, бо вона, як показали змагання, має немалу вагу під час виконання конкурсних завдань.