Товариство лісівників України

Новина


19
січ

На Вінниччині знову вполювали шакала

Ховається біля водойм та очеретів, здаля схожий на собаку чи лисицю та відзначається неабиякою кмітливістю. Непритаманний для нашого краю вид з родини псових родовжують фіксувати у різних частинах області. Цього разу мисливці вполювали шакала в лісових гіддях Немирівського лісництва ДП «Іллінецький лісгосп».
     Мисливствознавець Немирівського лісництва Віктор Волощук розповідає, що добули шакала незадовго до Нового року, під час проведення полювання. Мисливці полювали в Мухівецько-Сокілецькому урочищі, це територія колишнього Немирівського району, ближче до сіл Гостинне, Мухівці, Стрільчинці. Комбайн збирав кукурудзу, і в бік зарослей чагарників, очерету на місці колишнього меліоративного каналу щось побігло. Мисливці подумали, що то може бути козуля. Коли вони оточили місце, один звір утік. Іншого вдалося вполювати, причому, на той момент вони не були певні, чи то лисиця, чи собака.
     Спеціалісти сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ за надісланим фото підтвердили у впольованому хижаку шакала. Також лісівникам та мисливцям допомогла Вікіпедія порівняти зовнішні ознаки.
     Ще Віктор Васильович розповів, що ця місцина, де був ще за радянських часів зроблений меліоративний канал, має мочари, озерця, де багато диких качок. Вони, як і їхні кладки яєць, є хорошою поживою для шакала. А взагалі цей хижак всеїдний і не гребує в їжі нічим, в тому числі і падаллю. А ховалися ці шакали у лисячих норах, але розритих. Вони більші за лисиць і, виявляється, виганяють і займають домівки наших рудохвостих. Так що тепер зовсім не як у народних казках, коли лисичка-сестричка виганяла зайчика…
   - Шакал - надзвичайно розумна, хитра тварина! Хоча мисливці їх оточили, одному вдалося втекти, - розповідає Віктор Волощук. –Уполювали самку, швидше всього, утік самець. От чи є їх більше на території лісництва – не скажу. Ми опитували майстрів лісу, вони твердять, що раніше не помічали шакалів у наших лісах. Тим паче, що цьому хижакові притаманне специфічне, хрипкувате і неприємно пронизливе виття. Але зараз будемо проводити цьогорічний облік мисливських тварин, який, можливо, покаже протилежне.
   Хоча досі офіційно зимовий облік диких тварин не фіксує шакала на Вінниччині, проте хижак розширює свій ареал поширення. Вперше в нас його зафіксували у 2018 році. І далі – щорічно він зустрічається у різних місцинах: у Тульчинському, кілька випадків у Могилів-Подільському та Мурованокуриловецькому, Тростянецькому районах.
     За підсумками минулого року це єдиний добутий на Вінниччині шакал, однак упродовж 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули аж 10 шакалів!
     В Україні шакал поширений на півдні – Миколаївська, Одеська,Херсонська області. Вважають, що на Вінниччину з Півдня України шакал мігрує у пошуку поживи, пересуваючись дельтами річок Південний Буг і Дністер. Адже зарості очерету, плавні – це їхній природний сховок. Ще одна із версій, що незвичний для нашого регіону хижак оселився на Вінниччині через зміну клімату, потепління, малосніжну і теплу зиму. Тут для нього достатньо харчів (крижні, фазани) і мало природних ворогів. Цей хижак всеїдний. Споживає фрукти, комах, плазунів, птахів та їхні яйця, гризунів, зайців, малих копитних, а ще не гребує падаллю, нападає на ослаблених крупніших хижаків (тому й зрозуміло, чому порівнюють підступну людину із шакалом).
     На перший погляд його можна сплутати з вовком, лисицею чи собакою. Але фахівець одназу упізнає шакала. Він коротколапий, однакове забарвлення мають самки і самці. Дещо крупніший за лисицю або менший за вовка – у середньому має вагу 12-14 кілограмів.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ