Товариство лісівників України

Новина


27
бер

На Вінниччині майбутні дубочки вирощують сіянцями із ЗКС

Майбутній ліс у горщиках, а точніше, у полістиролових палетах вирощують лісівники Вінниччини. Сіянці лісоутворюючих порід (дуб звичайний, модрина, псевдотсуга) із закритою кореневою системою (ЗКС) плекають у теплицях лісорозсадників практично всі лісгоспи. Нещодавно на базовому розсаднику ДП «Гайсинський лісгосп» закладали жолудь дуба звичайного для вирощування сіянців із ЗКС цьогорічного сезону.
   Першими розпочали вирощувати такі сіянці на Вінниччині 4 роки тому у ДП «Вінницький лісгосп», щороку там створюють лісові культури із застосуванням сіянців із ЗКС. Гайсинський лісгосп теж використовує передовий досвід колег-лісівників та третій рік вирощує сіянці дуба звичайного із ЗКС. Минулого року виростили їх 10 тис. шт.   На даний момент заклали у полістиролові касети 5 тисяч жолудів. До такої роботи залучили якомога більше працівників лісгоспу, бо насправді цей процес забирає багато часу, а роботи у весняний період у лісівників кожного дня чимало.
   - Закладення насіння у палети - це виключно ручна праця, до того ж, ретельна, трудомістка, - розповідає інженер з лісових культур Гайсинського лісгоспу О.П. Юрченко. – Спершу ми готуємо субстрат, змішуючи лісовий грунт, торф та пісок, засипаємо у кожне відділення палет, поміщаємо і присипаємо жолудь.
   Застосування садивного матеріалу із ЗКС при створенні лісових культур забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості.
   Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального конусного меча. Це дещо трудомісткий процес, який здійснюється у кілька разів довше, ніж висаджування звичайних сіянців під меч Колесова, проте результати роботи того варті, кажуть лісівники.
   Під час цьогорічної весняної лісокультурної кампанії у лісгоспі створювали лісові культури сіянцями із ЗКС у Гайсинському та Ситківецькому лісництвах.