Товариство лісівників України

Новина


18
кві

На Полтавщині виготовляють екологічно чисте паливо

У ДП "Новосанжарське лісове господарство" виготовляють паливні брикети, які стали альтернативним видом твердого палива та користуються попитом серед населення. Сировиною для їх виготовлення є деревна тріска. Спочатку її переробляють за допомогою подрібнюючого обладнання, а потім ще раз подрібнюють для безпосереднього виготовлення брикетів.
 –  У час дорожнечі енергоносіїв, брикети користуються попитом. За опалювальний сезон продали 160 тонн, але цього виявилося замало, були черги за ними. На наступний опалювальний сезон плануємо вже зараз починати виготовляти брикети, щоб у нас тонн 300 до осінньо-зимового періоду було готово, – розповідає директор ДП «Новосанжарський лісгосп» Василь Красюк.  – Де горять дрова, там горять і брикети. І в грубах, і в котлах можна використовувати. 1 тонна брикетів заміняє по калорійності 5 тонн сухих дров.
  Обладнати цю лінію ще в 2015 році. Спочатку придбали за 120 тисяч гривень спеціальне обладнання, а потім удосконалили його, закупивши ще за 120 тисяч гривень ударні преси. Така лінія з виробництва брикетів зовсім скоро  окупила себе в повному обсязі. Наразі вартість 1 тонни готової продукції коштує 3 тисячі гривень. Найбільше покупців за нею із південних районів області – Кобеляцького, Козельщинського, Карлівського, там де не вистачає деревини.
    – Уже багато організацій обладнали котли спеціально під ці брикети. Для їх виготовлення використовується будь-яка деревина, точніше тріска і дубова, і хвойна. На мою думку, таку лінію з виготовлення брикетів треба ставити у всіх лісових господарствах, це фактично безвідходне виробництво, – додає Василь Красюк.
Таке паливо, зазначають лісівники, екологічно чисте, бо виготовляється лише з природних матеріалів, без використання клею.