Товариство лісівників України

Новина


03
гру

На підприємствах Держлісагентства створено цілу мережу плантацій для вирощування новорічних дерев. Плантації для вирощування ялинок є в наявності в кожній області, розповів Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович.

Всього на плантаціях новорічних ялинок зростає 13 мільйонів новорічних ялинок, з яких стандартного розміру для реалізації досягли 2,5 мільйони.
«Виростити ялинку - ціла наука, що включає чимало тонкощів і нюансів. Дерева досить примхливі і вимагають особливого догляду», - вводить у курс справи Голова Держлісагентства Україні Василь Кузьович.
«Тільки уявіть: на те, щоб виростити метрову красуню з насінини, йде мінімум 7-9 років. А середній вік новорічних дерев - 12-15 років: за цей час вони досягають двох метрів і більше. При вирощуванні новорічного дерева необхідно докласти чимало зусиль, а процес досить трудомісткий. Спочатку необхідно зібрати шишки, витрусити насіння за допомогою шишкосушарок, на зимовий період відправити на зберігання, навесні підготовити ґрунт і висіяти насіння у посівних розплідниках. І вже після дбайливого догляду через 7-9 років лісівники зможуть заготовити ялинку для подальшої реалізації».
«Варто зазначити, що на українських ринках, окрім українських рідних ялинок, великим попитом серед громадян користуються, зовні привабливі, іноземні дерева. Вони імпортуються в Україну з Данії, Швеції, Фінляндії та Канади. Щоб виростити, до прикладу, ялинку кавказької породи за насінням їдуть аж у Грузію. Однак, на відміну від нашої рідної - іноземна ялинка коштує в три-чотири разів дорожче. Хоча і на наших ялинкових плантаціях гарні новорічні дерева. У ялинок є всі необхідні документи і бирки. Перед заготівлею зелене дерево ретельно відбирають за рядом параметрів: враховується форма крони, колір хвої і відсутність дефектів росту. Державні лісогосподарські підприємства забезпечують потребу в новорічних ялинках, не завдаючи будь-якої шкоди навколишньому середовищу. Певен, бути патріотом потрібно у всьому. Якщо ми хочемо підтримувати лісове господарство та дбати про повітря, своє здоров'я та здоров'я близьких - маємо купувати свій продукт. Це стосується всього - від виробів з дерева до новорічних ялинок», - відзначив Василь Кузьович.