Товариство лісівників України

Новина


07
жов

На місці сипучих пісків зростає новий ліс

На Полтавщині є унікальна арена сипучих пісків, яку заліснили лісівники ДП «Миргородський лісгосп».
   Шишацьку арену сипучих пісків лісівникам вдалося заліснити не з першого разу.  Для зменшення пилових бур, вперше її заліснювати розпочали ще з 50-х років минулого століття невибагливою до ґрунтів і нестачі води сосною.
    – Перші спроби видалися невдалими, бо на той час не існувало технологій заліснення таких специфічних територій. Температура на поверхні пісків сягає 60 С вище нуля. Наступна спроба була більш вдалою, соснові насадження висадили шляхом «шелюгування» на площі 3 тисячі га. – розповідає лісничий Шишацького лісництва Віктор Руденок. – Проте уже в 2005 році внаслідок пожежі було знищено близько 500 гектарів лісу на території двох лісництв. Відновити насадження вдалося за два роки та ще доповнювалися декілька років. Змінивши схему посадки, зробивши відстань між деревами більшою – 2,5 на 0,7 метра у рядах, що дає кращий доступ поживних речовин до сіянців.
    Цього разу механічні споруди встановлювати не довелося, бо спиляні після пожежі пеньки виконували свою захисну роль. Також розбили протипожежні розриви та висадили білу акація, як своєрідний протипожежний бар’єр. Поки що рослини мають висоту від двох до семи метрів.