Товариство лісівників України

Новина


24
гру

На колегії Держлісагентства обговорили питання інвентаризації лісових земель

23 грудня в Державному агентстві лісових ресурсів України відбулось розширене засідання колегії під головуванням очільника лісової галузі Василя Кузьовича.
На Колегії було обговорено стан проведення робіт з інвентаризації земель лісогосподарського призначення. Доповів начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Ігор Будзінський:
Він відзначив, що у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств Держлісагентства знаходиться 7,6 млн га земель. Правовстановлюючі документи на земельні ділянки оформлені лише на 4,0 млн га, що становить 53%. Крім того, на земельні ділянки загальною площею понад 1,5 млн га 18,4%) укладено договори на виготовлення документів. В УкрНДІгірліс (100%), Чернігівському (99,7%), Хмельницькому (98,5%), Вінницькому (95,7%), Рівненському (95,1%) та Житомирському (94,2%) обласних управліннях лісових та мисливських господарств виконані значні обсяги робіт з оформлення речових прав на користування землями лісогосподарського призначення.
Вперше за довгі роки у 2020 році органами Держгеокадастру роботи з інвентаризації земель державної власності виконуються за бюджетні кошти - здійснення топографо-геодезичних робіт, затвердження технічних документацій із землеустрою щодо інвентаризації земель та державна реєстрація земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. Для лісогосподарських підприємств це має велике значення, тому що є можливість за бюджетні кошти, на підставі матеріалів інвентаризації земель, отримати правовстановчі документи на землю.
Держлісагентство, як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, згідно з частиною третьою статті 1861 Земельного кодексу України погоджує документацію із землеустрою, на підставі якої формуються земельні ділянки лісогосподарського призначення.
На погодження до Держлісагентства надійшла технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації несформованих земельних ділянок державної власності та земельних ділянок державної власності, відомості про які відсутні у Державному земельному кадастрі, за межами населених пунктів, на загальній площі 363,7 тис. га, в т.ч. земель лісогосподарського призначення державних підприємств, що належать до сфери управління, на площі 336,2 тис. га (92%).
Наразі технічна документація розглянута для площі 337,2 тис. га, з них погоджено 257,5 тис. га (76%), решта не відповідає вимогам чинного законодавства та повернута на доопрацювання.
Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення оперативного розгляду документації із землеустрою, належного аналізу вихідних даних та площ земельних ділянок підготовлено відповідний наказ Держлісагентства, згідно з яким зобов¢язано директорів державних лісогосподарських підприємств та керівників територіальних органів Держлісагентства вжити заходів щодо виготовлення правовстановчих документів на земельні ділянки, які на даний час є несформованими або знаходяться в межах населених пунктів та надання інформації про проведення зазначених робіт державними підприємствами, що координуються відповідним територіальним органом.