Товариство лісівників України

Новина


15
гру

На Кіровоградщині завершено будівництво селекційного лісонасіннєвого центру

На території Знам’янського лісництва Чорноліського лісгоспу завершено будівництво лісонасіннєвого центру. Тут вирощуватимуть сіянці з закритою корінневою системою.
Щороку підприємствами області вирощується значна кількість садивного матеріалу головних та супутніх лісоутворюючих порід для забезпечення власних потреб та реалізації іншим лісогосподарським підприємствам. Садивний матеріал вирощується у відкритому ґрунті лісових розсадників лісництв.
«Виконуючи Президентську ініціативу «Зелена країна» виникла необхідність у вирощуванні більшої кількості якісного садивного матеріалу та забезпеченні сезонного продовження періоду для створення лісових насаджень та досягнення максимальної приживлюваності, було прийняте рішення щодо будівництва лісонасіннєвого селекційного центру на території ДП «Чорноліський лісгосп», - зазначила начальниця обласного лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко.
«Перед початком будівництва значна увага була приділена вивченню досвіду колег із Хмельницької області, а також вивчення  пропозиції виробників посівних ліній, у кінці 2021 року підприємство розгорнуло роботи з підготовки приміщень для монтажу лінії. Знам’янське лісництво було обране не випадково, адже воно розташоване в міській зоні, що має позитивний вплив на транспортну логістику, бо в планах вирощувати садивний матеріал і для лісогосподарських підприємств сусідніх областей», - зазначив перший заступник начальника Кіровоградського обласного лісового та мисливського господарства Олег Середюк.
Навесні 2022 року лісгосп уклав договір на виготовлення лісонасіннєвої лінії ВЕТА-65 з ТОВ «Церес Юкрейн». Лінія виготовлена за спеціальним замовленням лісгоспу, адже стандартно обладнання пристосоване для висіву насіння хвойних порід. Зважаючи на те, що ліси центральної України переважно широколистяні, а господарство спрямоване на вирощування високопродуктивних дубових насаджень, таке обладнання не зовсім відповідає вимогам підприємства. То ж, виробник був вимушений модернізувати стандартну лінію, розробивши та встановивши в лінію додаткове обладнання для висіву жолудів дуба звичайного.
«Восени спеціалісти компанії-виробника провели монтаж лінії у спеціальному приміщенні Знам’янського лісництва. Ця лінія автоматизована і має повний цикл з посіву насіння, хоч без людських рук тут не обійтись. Для її запуску і обслуговування потрібний оператор, необхідні робочі руки для подачі касет на лінію та зняття з конвеєру касет з посівами, спритні очі і руки для контролю якості висіву насіння, що дасть можливість отримати додаткові робочі місця. В перспективі на лінії будуть задіяні 5-7 працівників», - зазначив директор ДП «Чорноліський лісгосп» Олександр Зуєв.
Сам технологічний процес висівання жолудів дуба звичайного розпочинається з підготовки торфосуміші для заповнення посівних лунок касет. Паки з торфом за допомогою штабелера завантажуються в спеціальний змішувач субстрату. Тут торф зволожується та змішується з пролонгованими добривами та подається до агрегату для наповнювання касет. По конвеєру касета з торфом прямує до лункоутворювача для жолудів, далі – до посівної машини. Жолудь, потрапивши в гніздо для посіву під дією вакууму міцно тримається на барабані. Барабан обертається та обережно вкладає жолуді в підготовлені лунки. Далі  касета потрапляє на стрічковий конвеєр, де під час її руху є можливість перевірити чи всі луночки заповнені жолудями і, в разі необхідності, є можливість покласти жолудь в порожню луночку в ручному режимі. Якщо жолуді гарно відкалібровані – порожніх лунок майже немає. Але контроль все одно треба тримати, адже порожня комірка в касеті цілий рік доглядатиметься, поливатиметься, підживлюватиметься так як і комірки з сіянцями, а це невиправдані витрати. Після контролю висіву касета з заповненими жолудями комірками потрапляє до наступного пристрою, який присипає посіви торфом або піском. Далі касета прямує до пристрою зволоження. Завершується процес висіву насіння на роликовому конвеєрі відводу касет, де робітник знімає касету та переміщує її на майданчик вирощування сіянців.
Процес висіву насіння хвойних порід майже аналогічний процесу висіву жолудів. Після незначного переобладнання лінії (заміна висіваю чого барабану) лінія готова до роботи. З алгоритму випадає лише одна операція: утворення лунок у комірках касети. Також може змінюватись матеріал для присипання посівів з торфу і піску на агроперліт.
Після висіву насіння касети з посівами потрапляють  на поле для дорощування. Тут касети встановлюються на спеціальні стелажі. Рухома підвісна дощувальна консоль поливає посіви у встановлений час. Години поливу і інтенсивність програмується оператором. Також, за потреби, можна запрограмувати і провести підживлення сіянців. Підживлення сіянців проводиться вже ближче до осені, тому що пролонгованих добрив у торфосуміші вистачає на 3-4 місяці вирощування. Далі про живлення сіянців треба буде подбати додатково. Щоб сіянці мали можливість перезимувати без втрат їх переміщуватимуть до затишних ангарів та теплиці.
На полі для дорощування площею 0,1 га в перший рік планується вирощувати 50 тисяч сіянців сосни та 150 тисяч сіянців дуба звичайного, поступово впродовж 2- 3 років поле для вирощування збільшать до 1,5 га, що дасть можливість вирощувати до 3,0 млн.шт сіянців.
У лісництві також проведено реконструкцію насіннєсховища. Тут заплановано встановити спеціальні холодильники для довготривалого зберігання лісового насіння.
З початком роботи центру лісівники Кіровградщини будуть ставити перед собою більш амбітні плани щодо створення та вирощування високопродуктивних дібров.
 
Пресслужба КОУЛМГ