Товариство лісівників України

Новина


29
бер

На Хмельниччині садять ліси не лише люди, а й інноваційні машини

В Ізяславській та Шепетівській філіях минулої осені запрацювали фінські машини PM160 для висаджування сіянців із закритою кореневою системою. Такі технології перші в Україні.
Процес посадки – повністю автоматичний. Машина самостійно робить лунку в ґрунті, регулює глибину ямки, поміщає сіянець, підживлює його мікро- та макроелементами для покращення росту. Далі агрегат прикопує саджанець з обох сторін та обробляє репелентами - спеціальними речовинами, які відлякують комах, гризунів та тварин, що можуть пошкодити молоді насадження.
Система працює за допомогою мобільного обладнанні з підключенням Bluetooth. Оператор вносить в базу площу ділянки, її контури та встановлює GPS координати. Далі ж задає схему посадки і система автоматично її виконує.
Установка садить сіянці з механічною та рівномірною точністю. Процес в режимі онлайн можна відслідкувати на центральному сервері. Таке програмне забезпечення дає можливість створити цифровий двійник лісу.
Направляюча система дозволяє проводити посадку навіть вночі. Швидкість висадки є конкурентоспроможною, адже тепер не потрібно здійснювати попередню підготовку ґрунту для висадки сіянців, цей процес виконує сама машина.