Товариство лісівників України

Новина


25
жов

Музей артефактів та яблуневий сад: результат обласного заходу акції «Створюємо ліси разом» у Краснопільському лісгоспі

Зайве когось переконувати, що ліс – це унікальна і багатофункціональна екосистема. Він – джерело цілющого повітря, домівка для диких тварин, потужна ланка промисловості, місце вля відпочинку і натхнення… А ще ліс – це наша історія. Хто цього не знав, обов’язково завітайте у Великобобрицьке лісництво Краснопільського лісгоспу. Саме тут у суботу, 23 жовтня, ліс відкрив всі свої таємниці і готовий ділитись ними з усіма бажаючими.
В рамках акції «Створюємо ліси разом» у лісництві відкрили музей «Під пологом лісу» – багатий еспозиційним наповненням просвітницький об’єкт, де зібрана і представлена в предметах і фактах, як історія лісового господарства, так і вікова історія людей, які проживали на території цього краю.
Нагадаємо, цьогорічний жовтень у лісовій галузі проходить досить активно. З 1 жовтня триває загальнодержавна акція «Створюємо ліси разом». Це один із масштабних громадських заходів у перспективній програмі Президента України «Зелена країна».

В рамках акції лісівники залучають громадськість до спільної праці по створенню лісів та ведуть активну просвітницьку діяльність. Особлива увага приділяється молоді, школярам і навіть малюкам. Адже робота з підростаючим поколінням, підготовка достойної лісівничої зміни, яка любить свій край та розуміє важливість професії лісівника – це головні інвестиції лісівників у майбутнє. На цьому наголосив  у своєму зверненні до гостей заходу начальник Сумського обласного управління лісового та мисливськогоь господарства Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.

«Ми приурочили відкриття новостовреного музею заходам акції «Створюємо ліси разом» і дякуємо керівникам, які відгукнулись на наше запрошення й сьогодні знаходяться поряд з нами», – сказав начальник управління.

«Досить цікавий задум. Чесно кажучи, побібний музей я бачу вперше. Багатий історичними фактами матеріал, цікаве експозиційне наповнення та чудове естетичне оформлення, витримане у сучесних європейських тенденціях. Хотілося б, щоб цей музей став живим осередком просвітництва», – зазначив у ході відкриття музею перший заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас САВЧЕНКО.

«Сьогодні ми стали свідками відкриття музею старовинних артефактів – предметів, які свого часу знайдені в лісі. Скажу чесно, я вражений. Тому ті, хто приїздять в урочище «Образ», матимуть змогу й оглянути експонати, зібрані в музеї. Упевнений, він точно стане родзинкою на туристичній мапі Сумщини», – відзначив перший заступник голови Сумської обласної ради Олександр СТРЕЛЬЧЕНКО.

На чолі з начальником Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктором ЧИГРИНЦЕМ у заході взяв участь керівний склад управління. На запрошення лісівників до заходу долучились керівники Сумської обласної державної адміністрації, Сумської обласної ради, Сумського району, Краснопільської та Верхньосироватської територіальних громад, представники провідних мас-медіа області та вихованці діючого на базі Великобобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу учнівського лісництва «Дружба». Всі учасники заходу стали першими відвідувачами музею. Екскурсію для них провів ідейний натхненник і виконавець нововідкритого об’єкту, лісничий Великобобрицького лісництва Ігор КОЗЛОВСЬКИЙ.

Музейна екскурсія продовжилась екскурсією у денропарку лісництва, де на гостей чекало понад 100 видів декоративних дерев і кущів та маса ексклюзивних локацій: лісова школа, котедж для комах, камінь-синоптик,  апі-хатинка, філософський трон, самшитові лабіринти і багато інших цікавинок.

Теоретична частина заходу перейшла у практичну. Відбулася закладка фруктового саду. Як результат спільної праці – 600 саджаців яблуньок елітних сортів. Тобто плюс 600 дерев в рамках програми Президента «Зелена країна». Професійні садоводи стверджують, що за три роки вже можна буде куштуватина запашні та соковиті плоди.

Долучайтесь до заходів акції! Створимо нашу історію разом!