Товариство лісівників України

Новина


22
чер

Мисливці підтримують європейські підходи: проєкт Стратегії розвитку мисливського господарства України – 2030 розроблявся з врахуванням вимог Європейської хартії з полювання та біорізноманіття

«Проблемні питання ведення мисливського господарства та перспективи його розвитку в країні в умовах воєнного стану» - саме таку назву мав круглий стіл, що відбувся 21 червня 2023 року в НУБіП України і який зібрав представників державних установ, громадських організацій, науковців, користувачів мисливських угідь. Організаторами виступили кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП, Товариство лісівників України, Всеукраїнська асоціація ми мисливців та користувачів мисливських угідь.
  З вітальними словами виступили ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко, який побажав учасникам плідної дискусії. Директор  ННІ лісового і садово-паркового господарства Роман Василишин зазначив, що інститут завжди був і залишається дискусійним майданчиком для обговорення проблем лісового господарства і мисливської галузі. 
   Модератор дискусії завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП,  Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук наголосив на тому, що у мисливській галузі є багато проблем, які потрібно вирішувати і те, що всі дотичні до мисливства галузі мають спільну думку, що потрібні зміни законодавства, що мисливцям дуже важливо мати порозуміння і підтримка суспільства. 
   Варто лише зазначити, що у перші ж дні війни мисливці і єгері одними з перших стали на захист країни,  саме вони були і є провідниками у лісах для ТРО і ЗСУ, бо знають кожну дорогу, кожну лісову стежку. І зараз мисливці і єгері на різних ділянках фронту боронять нашу землю. 
   Начальник відділу управління мисливського господарства ДАЛРУ Михайло Томахін розповів про  «Сучасний стан мисливського господарства в Україні». Зокрема, він зазначив, що мисливські угіддя країни розташовані на 36 мільйонах гектарів і на даний час розподілені між приблизно 1100 користувачами.  В Україні зареєстровано близько 740 тисяч мисливців, з них – активних, таких, що початку повномасштабної війни регулярно отримували контрольні картки на видобуток дичини і брали участь у полюванні  – 260 тисяч. У 2022 році посвідчення мисливця отримали лише 1812 громадян, а контрольні картки - близько 17540 мисливців.  На початок 2022 року  у мисливських господарствах було задіяно близько 5 тисяч працівників.   Так, Михайло Томахін наголосив, що, у зв’язку з військовими діями, забороною полювання, галузь не має надходжень, тому мисливські господарства на даний час є збитковими. 
   Президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний розповів, що 28 квітня 2023 року на черговому з’їзді ФАСЕ (федерація мисливських та природоохоронних асоціацій Європи) Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь була прийнята в цю федерацію в якості повноправного члена і представив учасникам звернення генерального секретаря цієї організації Девіда Скаллана.
   Віктор Червоний розповів про «Стратегічні напрямки розвитку мисливського господарства України, проекти нормативно-законодавчих змін». 
   Зокрема, він наголосив, що «…Ми програємо псевдоекологам боротьбу за вплив на думку суспільства, щодо мисливства та полювання, а значить - втрачаємо розуміння з боку владних структур, які думають більше про вибори і як всидіти на чиновницьких кріслах, а не про розвиток непопулярної в очах суспільства галузі. Отож головне що сьогодні потребує мисливське господарство України – це кардинальна зміна громадської думки щодо ролі мисливського господарства і мисливців в охороні мисливського тваринного світу, сталому і збалансованому використанню мисливських тварин, в забезпеченні регулювання чисельності хижих тварин, як протидії поширенню епізоотичних хвороб, небезпечних для людей та свійських тварин. Тому наше головне завдання це консолідація зусиль всіх мисливських організацій і всіх мисливців, щодо роботи по зміні громадської думки і позиції чиновників міндовкілля. 
   …Жодна галузь, в тому числі і мисливська,  не може динамічно розвиватись, не маючи дорожньої карти, не маючи мети, не усвідомлюючи цілей, до яких треба рухатись, не знаючи шляхів вирішення цих питань. Тому прийняття урядом стратегії розвитку мисливського господарства є першочерговим завданням для галузі і не тільки прийняття, а й забезпечення реалізації її основних принципів. Проєкт стратегії підготовлений фахівцями Державного агентства лісових ресурсів спільно з фахівцями нашої асоціації, пройшов обговорення на науково-технічній  раді асоціації. Були враховані зауваження наших науковців. Проект стратегії ґрунтується на базових документах Європейського союзу з охорони дикої флори та фауни, Європейської хартії з полювання та біорізноманіття».
  Проєкт Стратегії розвитку мисливського господарства на період до 2030 року розроблявся фахівцями і всі учасники круглого столу  мали змогу з ним ознайомитися. Ми публікуємо текст документу, кожен бажаючий може з ним ознайомитися і внести свої пропозиції. 
  Віктор Червоний додав, що проект цієї стратегії був направлений до  ФАСЕ і отримав позитивну відповідь. « Україна рухається до Європи. Наша держава приєдналась до Бернської конвенції ще у 1996р., а це означає,  що ми маємо дотримуватися принципів європейської хартії з полювання і біорізноманіття, рекомендованої резолюцією  №128 постійного комітету Бернської конвенції..»
  Т. в. о. голови Українського товариства мисливців і рибалок Микола Скорий розповів про організацію роботи УТМР в умовах воєнного стану, наголосив, що з перших днів  повномасштабного вторгнення рф в Україну  багато мисливців і єгерів долучилися до лав  ТРО, ЗСУ а  УТМР  весь цей час матеріально допомагає армії, надає свої бази, автомобілі, ремонтує техніку. Акцентував увагу на проблемах мисливських господарств у зв’язку з війною: через заборону полювання, воєнні дії, окупацію територій  відсутні надходження до користувачів угідь, через що значно обмежилися можливості проводити вакцинацію тварин,  біотехнічні, заходи, облік і т.д. 
 Іван Делеган, Директор Львівського обласного відокремленого підрозділу ГС «ВАМКМУ»,  доцент Національного лісотехнічного університету України ознайомив учасників круглого столу з Європейським досвідом ведення лісового господарства  ( презентацію публікуємо окремо) Представник ФАО Олександр Рєвнівцев розповів про «Проблеми поширення транскордонних захворювань диких тварин та можливості їх контролю».
  Тема, піднята під час засідання круглого столу викликала жваве обговорення.  Всі присутні підтримали думку, що мисливська галузь потребує своєї стратегії розвитку, що у владних кабінетах повинні дослуховуватися до фахівців, а не до популістів, що при розробці нормативних документів діяльності мисливського господарства потрібно враховувати не лише екологічну складову, а й соціальну і економічну, бо мисливці можуть забезпечувати робочими місцями людей у сільській місцевості і при правильному підході  наповнювати казну, як це практикується у європейських країнах.  
  Голова  Товариства лісівників України Юрій Марчук озвучив «Проєкт звернення від ТЛУ, УТМР та ВАМКМУ до Президента,  Уряду, Верховної Ради України» з питань, піднятих під час роботи Всеукраїнського круглого столу і  запросив учасників долучитися до його доопрацювання перед тим, як цей документ буде спрямований у владні кабінети. «За тиждень цей проєкт набуде остаточної форми і сподіваємось знайде розуміння і підтримку в органах державної влади», - підсумував дискусію Юрій Марчук. 
ПРОЄКТ СТРАТЕГІЇ розвитку мисливського господарства  
на період до 2030 року публікуємо окремо 

Файл для перегляду:
Projekt_STRATEGII__rozvitku_MG_08.06.2023.doc178 Ki