Товариство лісівників України

Новина


28
сер

Мисливці Герцаївщини цього року вже випустили в природу більше 200 фазанів

«Мисливець не той, хто уміє цілити з рушниці. Мисливець той, хто любить природу і робить для довкілля корисні добрі справи», – каже голова Герцаївського районного осередку УТМР Микола Георгійович Агрігороає.
   Серед таких добрих справ (а їх чимало в роботі герцаївських мисливців) – випуск і розселення фазанів у дикій природі.
  За участі головного спеціаліста Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Івановича Николайчука, міжрайонного мисливствознавця Костянтина Дореловича Постевка, який працює у ДП «Чернівецький лісгосп», сонячної серпневої днини герцаївські мисливці випустили 143 фазанів в різних урочищах району, що належать до мисливських угідь, наданих Герцаївській районній організації УТМР у постійне користування.
   Нове місце проживання фазанів вибирають прискіпливо. Поруч має бути водойма, багаті на рослинність луки, чагарники. «Такий самий захід провели цієї весни. Незабаром, на початку осені, ще майже 200 фазанів полетять з вольєру на вільні простори Герцаївщини», – каже Микола Агрігороає.
   «Випускаємо птахів з вольєру вже четвертий рік. Хочемо, щоб фазан став повноправним мешканцем герцаївських урочищ, щоб збагачував фауну Буковини. Бачимо, що птахи добре приживаються, і це нас радує», – розповідає єгер районного осередку УТМР Віктор Ілліч Ютіш. До його слів приєднуються голова первинного мисливського колективу Віктор Теофілович Цуркан, позаштатний єгер Тодор Троянович Мігаєсі.
Ще кілька років тому при таксації на Герцаївщині ледь знаходили у дикій природі 20 фазанів. На початку року їх нараховували більше трьох сотень дорослих птахів, без обліку приплоду.
    «Ми продовжуємо піклуватися про випущених фазанів, охороняємо від хижаків, робимо для них годівнички, щоб вони взимку мали доста поживи, – каже Микола Георгійович. – А головне наше завдання – не допустити браконьєрства».
     Випускали мисливці, до речі, так само зайців і диких кабанів в мисливські угіддя району.
«Починали роботу вольєру на ентузіазмі, сім років тому, – згадує Микола Георгійович Агрігороає. – Коли ж друзі довірили мені очолити районну організацію УТМР, то я дав їм слово, що буду все робити, щоб наш район був серед кращих, а у перспективі – взагалі найкращим з організації мисливської справи. У тому числі пообіцяв, що продовжуватиму розведення фазанів».
     Вольєрне вирощування мисливського фазана – справа складна, кропітка і фінансово витратна. Першими її інвесторами стали самі мисливці, коли вклали власні заощадження у будівництво вольєру, закупівлю інкубаторів. «Вчилися у тому числі і на власних помилках, але поступово справа налагодилася, бо у нас дуже дружний колектив», – каже Микола Георгійович.
   Вольєрне господарство герцаївських мисливців існує завдяки сплаті членських внесків УТМР. А також за кошти, відшкодовані браконьєрами за незаконно добуту дичину.
   Сьогодні у вольєрі Герцаївської УТМР є 70 птахів маточного поголів’я – це його золотий фонд. За досвідом вирощування фазанів сюди їдуть мисливці з інших районів Буковини. Завдяки Герцаївській, Новоселицькій, Вижницькій районним організаціях Українського товариства мисливців та рибалок в Чернівецькі області з кожним роком фазанів стає усе більше.
 Полювання на фазанів поки в Герцаївському районі заборонене – так вирішили самі мисливці. Нема ще достатньої кількості цього трофейного птаха. Хіба наступного року відкриють таке полювання, і то тільки на самця.
   Серед болючих проблем, які завдають непоправної шкоди флорі і фауні, мисливці також називають весняні і осінні пали на сільгоспугіддях. У вогні гине потомство птахів і звірів, згорає живцем прямо у гніздах. Мисливці проводять з мешканцями району бесіди, просять не палити суху траву. 
   «Окрім фазанів, буковинські мисливці вирощують у спеціалізованих вольєрах качок, перепілок, зайців, диких кабанів, яких потім випускають в природу і піклуються про них. Це не тільки збільшує кількість звірини на теренах краю, але й покращує генофонд популяцій. Наголошу, що відтворення основних, а також рідкісних мисливських видів тварин і птахів – одна з найважливіших складових ведення мисливського господарства», – зазначає головний спеціаліст відділу лісового господарства та мисливства Чернівецького ОУЛМГ Василь Гав’юк.